NCF målsetting: Grossistdistri

Publisert: 5. august 1997 kl 00.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Når det gjelder Landbrukets Ferskvaredistribusjon (LFD) understreket formannen at man aksepterer produsentsamvirkets rett til å dustribuere egne produkter, men at de private dagligvaregrossistene må få anledning til å distribuere samvirkets produkter på ikke-diskriminerende basis i forhold til LFD.

Førsteprioritet

Dette punktet står høyt på handlingsplanen, men sett i et mer kortsiktig perspektiv mener NCF-formannen at forestående avgiftsendringer gjør det naturlig å gi øl og mineralvann førsteprioritet. - En vesentlig forutsetning for rasjonell engrosdistribusjon av øl og mineralvann, er at en størst mulig andel av omsetningen skjer i form av gjenvinnbar emballasje, dvs. boks og PET, basert på effektive destruksjons- og retursystemer. En avgjørende forutsetning for høy andel av denne emballasjetypen, er at diskriminerende avgifter mellom nevnte emballasje og ombruksemballasje fjernes. Det har vært en lang og tung vei, men denne forutsetning vil slik det ser ut i dag bli realisert i løpet av 1998, sa Johannson.

Resirk i rute

Han nevnte i denne forbindelsen fremdriften av Norsk Resirk AS (Resirk) for innsamling og gjenvinning av engangs drikkeemballasje. Etter planen skal man starte med boksemballasje i januar 1998, plast/PET i september samme år og glass primo 1999. I talen ga Johannson en oversikt over de forskjellige avgiftstypene og startet med grunnavgiften på kr. 0,74 på engangsemballasje. Denne diskriminerende avgiften har ESA påbudt norske myndigheter å fjerne og den forventes fjernet eller \"utlignet\" på all emballasje i løpet av inneværende år. Mest diskriminerende mellom engangsemballasje og ombruksflasker/glass er miljøavgiften på kr. 3,19 pr enhet av førstnevnte emballasjetype. Samlet gjør disse avgiftene at produkter i engangsamballasje blir nesten kr. 4,- dyrere pr. enhet. Da sier det seg selv at volumene blir små. Her er det imidlertid lys i tunellen. Grunnavgiften forventes fjernet i 1998 og når det gjelder miljøavgiften blir denne i 1998 redusert til kr. 0,32 pr. enhet boks og helt fjernet på PET og glassemballasje. Satsene er basert på en forventet returprosent etter tre år på 90% for boks og 95% for PET/glass. Deretter vil miljøavgiften bli fastsatt i henhold til faktisk returandel i perioden. Ved returandeler under 90%, respektive 95%, øker miljøavgiften etter en progressiv skala.

Stå samlet!

Torbjørn Johannson konkluderte med at forholdene nå ligger til rette for engrosdistribusjon av øl og mineralvann. - Om vi skal lykkes avhenger imidlertid av at kjedene/blokkene opptrer samlet overfor industri og myndigheter. Forlang kjedeavtaler for 1998 som gir grossistdistribusjon av øl og mineralvann på boks og PET, uttalte NCFs formann som også understreket nødvendigheten av at blokkene/kjedene bidrar et effektivt Resirk-system ikke minst ved å sørge for at butikkene har de riktige returautomatene.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb