Økt engrosandel og mer importk
Han understreker at en sentral del av arbeidet blir å påvirke, eventuelt fjerne de næringspolitiske hindringer for en reell og likeverdig konkurranse i omsetningsleddene, ikke minst hva angår landbruksprodukter generelt og vis a vis Landbrukets Ferskvaredistribusjon spesielt. En viktig side av denne saken er arbeidet for en liberalisering av markedsreguleringer og importbestemmelser på matvaresektoren.EmballasjeavgifterEt annen viktig felt hvor NCF engasjerer seg sterkt, bl.a. gjennom Dagligvarebransjens Miljø og Emballasjeforum, er arbeidet for avskaffelse av de emballasjeavgifter innen drikkevareområdet som diskriminerer mot gjenvinnbar emballasje. Markedsandelen for slik emballasje er i dag praktisk talt på et 0-nivå. Årsaken er at det ikke finnes noe effektivt retursystem som tilfredsstiller myndighetenes høye krav på minst 95% returandel for ikke å bli ilagt miljøavgift. Kringlebotten opplyser at det pantesystem - Resirk -som det nå legges opp til, gjør en slik returandel realistisk.Virksom konkurranse i hele kjeden- Det NCFs arbeid dreier seg om er i realiteten å bidra til virksom konkurranse i hele verdikjeden. Langt den største delen av dagligvaresalget til forbruker er mat- og drikkevarer, og på dette området eksisterer det stadig betydelige konkurransebegrensninger i det norske marked. Hele den private dagligvarehandelen står bak NCFs målsetting om å bevirke mest mulig effektiv konkurranse i samsvar med konkurranseloven. Paradokset i dag er at mens det er meget sterk konkurranse i handelsleddene, er ikke dette alltid tilfellet bakover i kjeden som f.eks. i meierisektoren, i emballasjeproduksjonen, i tapping og påfylling av varer og i distribusjonen fra fabrikk, sier Kringlebotten.Økt importkonkurranseNår det gjelder importproblematikken understreker han at dagligvarehandelen er avhengig av sikre norske arbeidsplasser for å opprettholde kjøpekraften. Bransjen har da også tradisjon for lojalitet overfor konkurransedyktige norske leverandører. Men for å sikre effektivitet, kvalitet og utvikling på matvareprodusentleddet, er noe økt importkonkurranse nødvendig. - Myndighetene har lagt opp til at det skal være reell importkonkurranse, men det finnes områder innen mat- og drikkevaresektoren hvor denne ikke er reell, bl.a. på grunn av emballasjeavgifter og prohibitive tollsatser. Øket konkurranse også på disse områder vil på sikt være til fordel både for bonde og forbruker, hevder Steinar B. Kringlebotten.
Likebehandling av emballasjeNCF ønsker et avgiftssystem som gir likebehandling mellom gjenbruksemballasje og gjenvinnbar emballasje og mellom drikkevareemballasje og annen emballasje. - Emballasje er ikke et felt som egner seg for offentlig avgiftsbeleggelse En høy returprosent og gjenvinning av brukt emballasje kan oppnås på en langt billigere måte gjennom næringslivsorganiserte non profit-selskaper som får ansvaret for å \"gjøre jobben\", sier adm. direktør Steinar B. Kringlebotten. Han forteller at de foreløpige signalene fra myndighetene går ut på at de er tilfreds med fremdriften i materialselskapene som arbeider med dette for øyet. NCF-direktøren peker videre på at gjenbrukssystemet krever direkte distribusjon fra fabrikk til minst 15.000 utsalgssteder over hele landet, samtidig som håndteringen i butikk er svært dyr for dagligvarehandelen.
Et billigere, bedre og mer variert tilbud gjennom sterkere importkonkurranse
- Vi vil arbeide for noe mer importkonkurranse. Det vil gi norske forbrukere et bedre og mer variert tilbud og utsette produksjons- og omsetningsleddene for et nødvendig kostnads- og effektivitetspress, sier adm. direktør Steinar B. Kringlebotten.Han tar det for gitt at dagligvarehandelen blir tatt med som premissgiver i det forestående arbeidet med å utforme norske posisjoner til neste WTO-runde om ytterligere nedbygging handelsrestriksjonene bl.a. for landbruksvarer.- Vi håper dessuten at landbruket vil innta ansvarlige holdninger og innstille seg på kompromiss og samarbeid.Et aktuelt tema i denne forbindelsen er organiseringen av osteimporten fra EU hvor landbrukssamvirket, tvert mot hva handelen ønsker, går inn for den samme auksjonsordning som idag praktiseres for dagens meget begrensede u-landsimport av landbruksvarer. En slik ordning utelukker i praksis dagligvarehandelen som aktør med den negetive virkning dette får for forbrukerprisene, sier Kringlebotten.