-Det må være mer lønnsom
Adm. direktør Einar Enger var åpenbart i det rause hjørnet da han som invitert foredragsholder på NCFs generalforsamling la frem Tine Norske Meieriers syn på marked og fremtid. Men var han raus mht marginer, var han like urokkelig i sitt syn på Landbrukets Ferskvaredistribusjon som tidligere. - Denne jobben kan vi og denne jobben ønsker vi å utføre selv om dagligvareblokkene ønsker at deres egne grossister skal overta, var hans konklusjon. Han fremsto imidlertid som noe mer pragmatisk enn sin forgjenger som LFDs styreformann, ved å gi uttrykk for at han var villig til å kaste inn håndkleet hvis dagligvarebutikkkene synes de utfører jobben dårlig.- Men tilbakemeldingene - ikke fra kjedekontorene - men fra kjøpmennene går jo akkurat i motsatt retning. De er godt fornøyd med oss. I et lengre tidsperspektiv vil den av oss vinne som er mest effektiv, uttalte Enger.
Hardere konkurranseNår det gjaldt konkurransen på meierimarkedet slår Tine Norske Meierier fast at den vil hardne til. På ostemarkedet har Synnøve Finden gjort sitt inntog i tillegg til de tidligere aktørene, Kavli og Maarud.Har feilkalkulert kostnadsnivået- Så er spørsmålet om det samme vil skje på konsummelkmarkedet. Gårdsmeieriene med Jørn Eriksen bak, er igang på Jæren og på forsommeren starter man opp i Gausdal. - Jeg skal ikke spå hvordan dette vil gå, men jeg er ganske klar på at marginene pr. enhet med å drive vanlig ferskmelktapping er så liten at det etter min forstand ikke er mulig å få til dette hvis man ikke har store mengder, sa Enger. Han mante at de som ønsker å bli hans konkurrenter på dette området rett og slett har feilkalkulert kostnadsnivået på meieriene i Tine-sfæren. - Dette nivået er mye lavere enn man går rundt og tror. Vi har jo sammenlignet oss med svenske og danske meierier, så dette kan vi mye om.
Helst norsk konkurranseDen kommende konkurransen fra utlandet derimot er Enger mer engstelig for. - Eksempelvis skal jo Arla om noen uker igang med yoghurt og dette er en konkurranse vi skal være veldig aktpågivende overfor. Jeg skal ikke legge skjul på at vi ikke er særlig begeistret for at det er svenske bønder som skal levere råstoffet. Kunne vi selv velge våre konkurrenter, ville jeg nok langt preferere dem som har et norsk utgangspunkt, fastslår Tine-sjefen. Han henleder oppmerksomheten på at etablering av private meierier for tapping av konsummelk har et annet konkurranseaspekt. Så langt har Norske Meierier organisert 100% av melkeprodusentene, men fra nå av kan bøndene fritt velge hvor de vil levere melken. Det innebærer at det ikke bare blir en kamp om forbrukeren, men også om melkebøndene.
Nedgang i melkesalget Hovedutfordring nr. 1 for Tine Norske Meierier er imidlertid det faktum at forbruket av melk går ned. Konsumet har falt med mellom 1og 2% de siste 13-14 årene, forårsaket av endrinder i drikke- og kostholdsvaner. Og hovedårsaken er nok endring i frokostvanene. Målinger viser at andelen som spiser frokost synker hvert år og er nå nede i 74%. Mer enn en fjerdedel av Norges befolkning spiser ikke frokost, og da drikker de ikke det melkeglasset som Tine så gjerne hadde sett at de gjorde.- I tillegg sliter vi med at pressen bringer meget kraftige og svært dårlig begrunnede angrep på melk som næringsmiddel, sier Enger og fortsetter:- Så kan man spørre seg om det er noen muligheter til å gjøre noe med nedgangen i forbruket. Jeg sier at hvis ikke forbrukerne vil ha det produktet vi tilbyr, må vi finne andre måter å bruke råvaren på. Vil folk heller spise ost eller andre melkebaserte produkter, så gjerne for meg. Det å satse på å dressere forbrukeren tror jeg er en håpøs tankegang.
Mer effektiv industristruktur- Foruten mer ressursinnsats på salg, markedsarbeid og forskning og utvikling, tror jeg meierisamvirket kan trygge sin egen fremtid ved å sette økt fokus på kostnader i industrileddet. Vi må få en industristruktur som er mer effektiv enn dagens. Det er ingen tvil om at vi nå har en anleggskapasitet som er alt for stor i forhold til den varemengde vi skal ha igjennom, konkluderte Einar Enger.