HSH endelig medlem av Kontaktu

Publisert: 9. juni 1998 kl 00.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

I et foredrag om Regjeringens næringspolitikk understreket statsministeren både organisasjonens representativitet og faglige nivå. Det siste ved bl.a. å fremholde at den har bidratt med nyttige synspunkter i arbeidet med stortingsmeldingen om næringspolitikk som om kort vil bli lagt frem. Under konferansen vanket det også godord fra flere sentrale politikere som støtter opp om konklusjonen at HSH nå virkelig er kommet på banen i næringspolitiske spørsmål.

En stadig viktigere del av norsk økonomi ? Den tjenesteytende sektor utgjør en stadig viktigere del av økonomien, både når det gjelder verdiskapning og sysselsetting. En avansert og effektiv tjenestesektor utgjør betydelige deler av verdikjeden i økonomien og er avgjørende for et konkurransedyktig Norge. Det er grunn til å vente at tjenesteytende sektor fortsatt får økende betydning hva angår sysselsetting og verdiskapning i årene fremover. Denne utvikling krever at Regjeringen i næringspolitisk sammenheng har et bevisst forhold til tjenesteytende sektors plass i norsk økonomi, uttalte Bondevik. I samme forbindelse fremholdt statsministeren at han har merket seg HSHs stadig mer markante næringspolitiske rolle.? Derfor tar vi nå med HSH i Kontaktutvalget, men ikke flere, for å unngå at utvalget blir stort og inneffektivt, sa han.I foredraget fremholdt Bondevik at Regjeringen i sin næringspolitikk legger til grunn at at den skal bidra til å stimulere omstillingsdyktighet, utvikling og lønnsomhet i hele næringslivet. Han kom videre inn på HSHs \"hjertebarn\", nemlig småbedriftenes vilkår, hvor han understreket at de står for en økende andel av sysselsettingen i Norge og er avgjørende for økonomiens evne til nyskapning og omstilling.? I denne forbindelse er hele det offentlige rammeverk viktig for mulighetene til å starte og drive suksessrike bedrifter. Ikke minst gjelder dette lov- og regelverksutformingen, tilgangen på risikokapital og skatte- og avgiftssystemet. ? Mindre bedrifter opplever ofte lovverket som komplekst og ressurskrevende å etterleve. Skjemabelastningen som myndighetene pålegger bedriftene, må ikke bli større enn høyst nødvendig. Regjeringen vil derfor gi høy prioritet til Oppgaveregistrets arbeid, med sikte på at forenklinger kan realiseres raskt.

Personlig eierskap en strategisk resssursMen kanskje enda viktigere enn dette var statsministerens understrekning av at Regjeringen legger vekt på at aktivt, personlig eierskap skal videreutvikles som en strategisk ressurs i næringsutviklingen og at dette vil bli utdypet i en egen melding om Regjeringens eierskapspolitikk som skal legges frem parallelt med næringsmeldingen.Og statsministerens \"raushet\" stoppet ikke med dette. Regjeringen vil også om kort tid sette ned et utvalg som skal vurdere det samlede omfang av arveavgiften og dokumentavgiften ved generasjonsskifte.? Utfallet av dette vil få betydning for handelsnæringen hvor de fleste av aksjeselskapene er familiedrevne, sa Kjell Magne Bondevik.At det sannsynligvis vil skje noe positivt på dette viktige området ble understreket gjennom en paneldebatt senere på dagen, hvor politikere fra såvel H og Frp og Ap ga uttrykk for at dagens praksis må endres.

Mye godlåtI det hele tatt ble det mye godlåt for HSHs ledelsens ører under denne generalforsamlingsdagen. Både organisasjonens avtroppende president Tom Wingerei og adm. direktør Anne-Grete Ellingsen påpekte at dagens næringspolitikk er i utakt med næringslivet fordi den i mange tilfeller tar mer hensyn til de få store bedriftene enn de mange små.? Over 95% av av alle norske bedrifter er små. Derfor må næringspolitikken først og fremst utformes med utgangspunkt i de små bedriftenes behov, uttalte Wingerei, som dessuten understreket behovet for en næringspolitikk som ikke diskriminerer mellom næringer. Dette eksemplifiserte han ved å fremholde at dagens særbehandling av råvare- og energiintensive bransjer på bekostning av øvrig næringsliv er en satsing på gårsdagen fremfor morgendagen.? Næringspolitikkens hovedoppgave må være å sikre effektiv konkurranse i et marked, for derigjennom å sikre at samfunnets ressurser kanaliseres dit hvor de kaster mest av seg. I tillegg er det viktig at den stimulerer til ny næringsvirksomhet, sa HSHs president.

Lang tiltakslisteOg lettelser i arvebeskatningen og skjemaveldet er ikke tilsatrekkelig. Det er behov for forandringer på flere områder enn dem statsministeren berørte i sin tale. Formueskatten, delingsmodellen, investeringsavgift, skatt på arbeid i forhold til kapital, fordelingsprofil i spørsmål el-avgiften og ikke å forglemme, det HSH-folket kaller sugerørpolitikken. Listen kan fort gjøres lenger. Det er bare et spørsmål hvordan Kjell Magne Bondevik og hans regjering prioriterer når de skal virkeliggjøre sine løfter om å utforme en næringspolitikk som skal tilgodese småbedriftene og med statsministerens ord \"stimulere til omstillingsdyktighet, utvikling og lønnsomhet i hele næringslivet\"Som medlem i Kontaktutvalget bedrer utvilsomt HSH sine muligheter til å sørge for at Regjeringen ikke \"dør i synden\".Gratulerer med \"opprykket\"!

Ledige stillinger – Dagligvarejobb