Kvalitetsprofil gir landbruket
Undersøkelsen er gjennomført av Markeds- og Mediainstituttet (MMI) på oppdrag fra Landbrukssamvirkets Felleskontor og Norges Bondelag.
Hele 83 % ønsker et fortsatt sterkt norsk landbruk. Ikke siden begynnelsen av 80-årene har landbruket kunne nyte godt av en så sterk tillitserklæring. Det er ikke overraskende matvarekvalitet og dernest levende bygder som er landbrukets fremste vinnerargumenter.Hele 41% oppgir \"å produsere mat med norsk kvalitet\" som den viktigste begrunnelsen for å opprettholde jordbruket på dagens nivået. En god nummer to er \"gir oss levende bygder\" - med 36%.
Mer overraskende er det kanskje at det er stadig flere som mener at \"bønder bør få bedre fortjeneste\" og det blir stadig færre som er av den oppfatning at \"bøndene tjener for godt.\" Bemerkelsesverdig er det også at oppslutningen om overføringene over statsbudsjettet ikke har vært så høy på 15 år.
Ingen soveputeMed en slik måling kunne man kanskje være fristet til å lene seg litt tilbake - og nyte tallene. Men dette kan ikke bli noen sovepute Det er fint å ha med seg gode resultater fra holdningsundersøkelser i det videre arbeid. Men det er ingen automatikk i at slikt gir økt salg og fortjeneste. Et eksempel på dette blant våre egne bedrifter er TINE Norske Meierier som - et av landets mest tillisvekkende merkevarenavn til tross - sliter med å holde konsummelksalget oppe. Det er først når man makter å omsette en positiv holdning til handling at det gir håndfaste resultater. Dette blir en av landbruksnæringens viktige utfordringer framover.
Ferdigmat i startgropaI en slik sammenheng er det ikke mulig å komme utenom produktutvikling. Det er ikke nok at maten er trygg og med solid norsk kvalitet. Forbrukertrendene går i retning av kjølte varer i stedet for frosne, flere eksotiske retter, enklere tilberedning og flere porsjonspakninger. Ikke minst er ferdigmatmarkedet inne i en spennende utvikling. I følge Dagens Næringsliv øker dette markedet for tiden kraftig.
Ikke bare skal produktene være tilpasset travle mennesker (måltidene må være raske å tilberede), de skal i tillegg være av topp kvalitet, ha god smak og ikke inneholde tilsetningsstoffer.
Den samvirkebaserte næringsmiddelindustrien forsøker nå å imøtekommer denne økende etterspørselen både innenfor den enkelte bedrift og på tvers av bedrifter. Et eksempel på det siste er etablering av Fjordland A/S - et produktutviklingsselskap eid av samvirkebedriftene Tine Norske Meierier, Gilde, Prior og Hoff Norske Potetindustrier. I dag er selskapet på banen med spennende middagsretter. Bare framtiden kan gi svar på om resultatene av den ambisiøse satsingen svarer til forventningene.