Landbrukspolitikk for konkurra

Publisert: 11. november 1998 kl 00.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

? Dagligvarehandelen ønsker et robust norsk landbruk også i fremtiden og følger i stor grad stortingsflertallet når det gjelder generelle landbrukspolitiske målsettinger. Men vi ønsker å gå mer systematisk til verks for å møte de nye rammebetingelsene vi står overfor. Norge er en integrert del av Europa og må om noen år tilpasse seg et EU som etterhvert også vil omfatte flere øst-europeiske landbruksland med de konsekvenser dette får for økt konkurranse og lavere priser på landbruksvarer i dette området, bl. a i våre naboland, sier adm. direktør Steinar B. Kringlebotten i Norges Colonialgrossisters Forbund til Ukeavisen FK.Han minner også om at Verdens Handelsorganisasjon (WTO) snart begynner en ny runde forhandlinger hvor forpliktelsene om friere handel med landbruksvarer vil bli gjennomført med håndfaste reduksjoner i landenes importvern.

Det haster for norsk landbruk? Her har vi faktisk ikke mer enn tiden og veien for å endre den norske matpolitikken slik at fortsatt kan opprettholde et levedyktig landbruk. Det vi opplever i denne situasjonen er at Norges Bondelag støttet av Landbruksdepartementet motsetter seg endringer selv på områder som for dem har relativt liten betydning, men som er svært viktige for dagligvarehandelen, sier Kringlebotten. Han trekker her bl.a. frem auksjonsordningen for WTO-kvotene og den tollfrie GSP-import av hermetisk frukt og grønt.? Når vi en rekke ganger har påpekt at dette er en uegnet arbeidsform for dagligvarehandelen har hverken departementet eller landbruksnæringen vært villige til å lytte. Nå ønsker de til og med å underlegge osteimporten auksjonsordningen. Man kan lett tenke seg hvilke negative konsekvenser dette får både sortimentsmessig og for pris til forbruker, sier Kringlebotten.

DistribusjonsmonopolEt annet urasjonelt forhold er landbrukssamvirkets monopol på distribusjon av en rekke ferskvarer. Her hevder dagligvareblokker at man vil oppnå kostnadsreduksjon ved å la deres egne distribusjonsenheter får anledning til å distribuere landbrukssamvirkets produkter Det samme landbrukssamvirket vender imidlertid det døve øret til.? Disse og en rekke andre forhold som påpekes i en uttalelse om landbrukspolitikk fra NCF, bidrar til at at prisforskjellen på matvarer mellom Norge og EU øker, noe som faktisk er i strid med myndighetens egen målsetting. Det er derfor nå tvingende nødvendig at den kommende landbruksmeldingen legger opp til en ny retning og at landbruket og dets organisasjoner inntar en mer pragmatisk holdning til de utfordringer vi står overfor, sier Kringlebotten.Når det gjelder NCFs uttalelse til departementet peker han på at denne er avgitt på oppfordring fra landbruksministeren, og at den er koordinert med en tilsvarednde uttalelse fra Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). På handelssiden har også NKL avgitt uttalelse.

Statisk landbrukspolitikkPå spørsmål om det er nye momenter i uttalelsen i forhold til hva de nevnte organisasjoner tidligere har hevdet, svarer han at det nye som antydet ligger i måter verden har og vil forandre seg på og hvilke konsekvenser dette får for produksjon og omsetning av matvarer til forbrtuker. Selv om hovedutfordringene har vært ganske klare en stund, har dette fått svært liten innvirkning på landbrukspolitikken, som er forblitt statisk.? Det er derfor på høy tid at det bebudes en ny landbruksmelding og vi får håpe og tro at departementet tar hensyn til dagligvarehandelens synspunkter under utarbeidelsen av denne. - Noe annet ville jo være merkelig all den stund dagligvarehandelen representerer det leddet i vedikjeden som ligger nærmest forbruker og som besitter en know how uten sidestykke når det gjelder kostnadseffektiv distribusjon, sier Kringlebotten. Han minner om at konkurransen mellom dagligvareblokkene er knallhard og at de hver for seg arbeider intenst med å bruke tilgjengelig teknologi og ressurser for å gi forbrukerne et best mulig tilbud både når det gjelder kvalitet og pris.

Ønsker virksom konkurranse både innen distribusjon og produksjonNCF arbeider hovedsaklig på distribusjons- og importsiden og en svært viktig sak for medlemmene er som nevnt at det skapes virksom konkurranse i distribusjon av av ferske landbruksvarer. De distribueres idag i prinsippet gjenom Landbrukets Ferskvaredistribusjon, uten den nødvendige samordning med distribusjonen av butikkenes øvrige sortiment. ? Det er en dyr og konkurransevridende løsning som bidrar til høyere matvarepriser, sier Kringlebotten.Han understreker at NCFs ønske om virksom konkurranse også gjelder på foredlingssiden og at det i denne forbindelse er viktig at konkurranseloven gjøres gjeldende også på landbrukssiden. ? Dette vil gi innsparinger som vil tilfalle både bøndene og forbrukerne, fastslår NCF- direktøren.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb