Matmoms

Publisert: 25. august 1998 kl 00.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

I siste utgave av Ukeavisen FK fremgikk det at de tre største dagligvareblokkene ønsker redusert matmoms, samtidig som de understreker at gevinsten ved dette i sin helhet skal og vil tilfalle forbrukeren. Da sentrumsregjeringen kom til makten ble det gitt uttrykk for at man aktet å kutte matmomsen og at dette ville bli innarbedet i høstens statsbudsjett. Finansminister Gudmund Restad har imidlertid skapt tvil om at det skjer. I så fall vil han score høyere på popularitetsbarometeret i Arbeiderpartiet og Høyre enn i koalisjonspartiene. Både Ap og H er med omtrent samme argumentasjon sterkt i mot redusert eller differensiert matmoms. Hovedargumentet at dette er en lite sosial måte å drive fordelingspolitikk på blir litt merkelig sett i lys av det faktum at deres søsterpartier i en rekke europeiske land er av en annen oppfatning og at erfaringene fra de samme land, bl.a vårt naboland Sverige er positive, ikke minst ut fra et fordelingspolitisk perspektiv.

Det er ikke ofte vi er enige med Senterpartiets generalsekretær Per Olaf Lundteigen, men han er ikke langt fra «innertieren» når han hevder at det er usosialt med skatt på mat. I regjeringspartiene snakker man om å kutte matmomsen ned til 12 prosent, men Lundteigen mener at fem prosent er et riktig nivå.

Vi skal ikke ta stilling til prosentsatsen, bare nok en gang fastslå at matmomsen i Norge er vesentlig høyere enn i andre europeiske land. Hvorfor i all verden skal vi her på bjerget være i særklasse på dette området? Fordelene med redusert matmoms er langt mer tungtveiende enn ulempene!

Foruten at billigere mat vil bety mest for dem som har minst, vil en prisreduksjon utvilsomt ha gunstig effekt på fremtidig lønnsdannelse. Sett i lys av vårens rådyre tariffoppgjør er ikke minst dette et tungtveiende moment.

Høyres Per-Kristian Foss har gjort det klart at hans parti vil lukke døra for eventuelle forespørsler fra sentrumspartiene om støtte til å senke matmomsen. Med en slik innstilling kan man iallfall ikke beskylde Foss og hans parti for å skule til popularitetsbarometrene. Den samme Foss har heller ikke gått av veien for å antyde at en eventuell momskompensasjon bare vil havne i dagligvareaktørenes lommer. Vi velger å tro at en slik påstand bunner i dårlig innsikt i de reelle konkurranseforhold i den norske dagligvarebransjen.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb