Etableringsadgang, men ikke re

Publisert: 9. februar 1999 kl 00.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Mens Regjeringen foreløpig ikke vil foreslå noen liberalisering i salg av reseptfrie legemidler, ønsker den å skille konsesjon til å eie apotek ut fra konsesjon til å til å drive, slik at bare den sistnevnte knyttes til kravet om farmasøytisk embedtseksamen. Det vil i så fall kunne innebære at en dagligvarekjede eller -kjøpmenn kan inngå avtale med en farmasøyt som har driftskonsesjon for så å åpne apotek i eller i tilknytning til dagligvarebutikken.

Gunstig for forbrukerneKringlebotten peker på at dagligvarebutikker både i og utenfor kjøpesentra ofte regnes som «magneter» for resten av handelen, noe som også gjør slik samlokalisering gunstig for forbrukerne. Ved å skille de to konsesjonene åpner man også for større konkurranse i en hittil gjennomregulert og monopolisert sektor, uten at man går på akkord med kravene til hvordan apotekutsalgene skal være i henhold til forskriftene. Samtidig tilpasser man legemiddelomsetningen bedre til forbrukernes behov. Foruten mer konkurranse øker man tilgjengelighet til medikamenter med de fordeler det medfører for den enkelte husholdning. Når det gjelder salg av reseptfrie legemidler gjennom andre kanaler enn apotek, foreslås derimot ingen liberalisering, men spørsmålet vil om regjeringen får det som den vil, bli revurdert tre år etter lovens ikrafttredelse.

Tror ikke sikkerheten blir god nok? Regjeringen tror tydeligvis ikke at forbrukernes behov for informasjon om reseptfrie preparater kan bli tilstrekkelig garantert hvis det selges via andre salgskanaler enn apotek. Denne typen standpunkt er lite dokumentert og må nærmest betegnes som en påstand, sier Kringlebotten.Han peker på at dagligvarehandelen har erfaring på området gjennom flere hundre «lukkede» medisinutsalg med reseptfrie legemidler som formelt sett er underlagt apotekene. Disse baserer seg med hell på at kjøpmannen har den kompetanse som skal til for å gi den etterspurte informasjon. ? Basert på denne erfaringen er det god grunn til å spørre hvorfor ikke reseptfrie legemidler ut fra tilsvarende kunnskapskrav skal kunne selges i dagligvarebutikkene. Hvis dagligvarehandelen får anledning til å engasjere seg i salg av reseptfrie legemidler, vil dette garantert skje på en ryddig og forsvarlig måte. I så fall vil forbrukerne i samme hylleavdeling kunne finne både reseptfrie legemidler og samhørige produkter som diverse hygieneartikler, bandasjemateriell, vitaminer og hudpleiemidler, fremholder Kringlebotten.

Personlig ansvarHan mener det vil være mye å vinne for enkeltindividet om man kan finne et salgs- og informasjonssystem til forbrukerne som gjør at de blir i stand til selv å ta en større del av ansvaret for hva de kjøper av reseptfrie legemidler. Erfaring viser at forbrukerne stort sett er ganske godt i stand til å ta vare på seg selv hvis de bare får anledning til å gjøre det og bli vant til å ta ansvar.Men inntil videre får altså dagligvarebransjen smøre seg med tålmodighet. Først om tre år går det et nytt tog.? Vi tror imidlertid behovet for tilgjengelighet og rimelige priser vil være det avgjørende argument ved neste korsvei, sier Kringlebotten.I første omgang får dagligvareaktørene konsentrere seg om de muligheter de eventuelle nye konsesjonsbestemmelsene åpner. Flere apoteker, mer rasjopnell drift? Vi regner med at gjennomføringen av loven vil medføre etablering av noen flere apoteker i områder der det er behov for dette ut fra konkurransesituasjon og befolkningsgrunnlag, sier Kringlebotten. Et viktig aspekt av at det kommer inn nye eiere er at ny kapital blir stilt til rådighet og legger grunlag ikke bare for en mer profesjonell bedriftsledelse, men også adgang til de mest moderne logistikksystemer og styringssystemer for butikkdrift som i dag finnes i det norske samfunn.? En annen nærliggende konsekvens kan være dannelse av konkurrerende apotekkjeder som kan tilpasse seg den nye markedssituasjonen på en kostnadseffektiv måte. Dette vil gi detaljistleddet i apoteknæringen tilgang på ekspertise og mulighet for å utnytte stordriftsfordeler i en helt annen utstrekning enn tilfellet er idag, sier Steinar B. Kringlebotten.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb