Grenseløs grensehandel
Nivået på grensehandelen styres av minst tre ulike variabler. Den ene er prisnivået på basis landbruksprodukter som kjøtt- og meierivarer. Prisene styres gjennom jordbruksoppgjøret og synes stabile, i alle fall på kort sikt. Momsnivået er en annen viktig variabel. For fire år siden satte Sverige ned momsen på matvarer fra 21 til 12 prosent. I Norge opererer vi fremdeles med en full momssats, 23 prosent, på alle varer. Det har lenge vært en debatt i Norge om hvorvidt vi skal redusere momsen på matvarer, noe som ville vært et målrettet bidrag til reduksjon i grensehandelen. Finansminister Gudmund Restad måtte imidlertid utsette den store momsreformen for kort tid siden, iallfall ett år fram i tid.
SæravgifterDet tredje, og trolig det viktigste virkemiddel myndighetene kan bruke for bremse handelslekkasjen, er fastsettelsen av nivået på særavgifter for alkohol og tobakk. Selv om det også er viktig å redusere sjokoladeavgiften, er det disse to varegruppene som er de fremste lokkevarene i den stadig økende grensehandelen. Det var særlig etter at Sverige satte ned avgiften på vesentlige tobakkvarer fra 1. august i fjor at grensehandelen skjøt fart. Når målinger viser at enkelte butikker i Halden selger 30 til 50 prosent mindre tobakk i en periode på seks måneder etter 1. august i fjor, er det neppe fordi haldenserne sluttet å røyke den dagen Sverige reduserte tobakkavgiften. Særlig ikke når man kan konstatere at butikkene på svensk side selger mer tobakkvarer til nordmenn enn noen gang. I Sverige er høyeste prisen på en 20-pakning sigaretter ca 32,50 omregnet til norske kroner. På grensen mot Norge selges sigarettene enda billigere. I Norge utgjør tobakkavgiften alene 31,60 kroner av prisen på en 20-pakning sigaretter. Når vi vet at i overkant av 40 kroner av hver sigarettpakke er tobakkavgift og moms til staten, er det enkelt å regne ut hvilket inntektstap den norske statskassen har bare på handelslekkasjen av tobakk.
SmuglingSmugling er et kapittel for seg. At smuglingen øker med prisnivået synes klart, men å kvantifisere omfanget av sigarettsmuglingen er omtrent umulig. Det nærmeste man kan komme er å vise til at Tollvesenet i 1997 beslagla 12,5 millioner smuglersigaretter. Tollvesenet antar at disse beslagene bare er toppen av et isfjell. Som et lite apropos til temaet smugling, kan nevnes at sigarettsmuglingen i Sverige eksploderte da sigarettavgiften ble satt opp i 1997. Resultatet ble at svenskene valgte å redusere avgiften igjen bare ett år senere.Når det gjelder tobakk vil den beste løsningen i et totalt perspektiv selvfølgelig være at folk sluttet  røyke. Samfunnet ville spare store kostnader og folks livskvalitet ville øke. Vi må imidlertid konstatere at den menneskelige natur er skrøpelig også på dette punkt og at videre avgiftsbelegging ikke løser det grunnleggende problem. Bare informasjon og tålmodighet kan løse problemet.
Et økonomisk problemVi må derfor leve med dette og behandle det som det økonomiske problem det også er. I så måte er Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland på rett vei. Han og Arbeiderpartiet vil sette ned en arbeidsgruppe som skal se på norske avgifter på alkohol og tobakk i lys av problemene med økende handelslekkasje. Det er et meget viktig signal Arbeiderpartiets leder her har kommet med. Dette er ikke bare erkjennelsen av et nasjonalt problem, men også erkjennelsen av at det ikke er så mange andre virkemidler å ta i bruk for å bekjempe grensehandelen, enn nettopp nedjustering av de særnorske avgiftene på tobakk og alkohol, ikke minst øl. Det er ikke bare «polets øverste hyller» som trekker folk over grensen.Det er gledelig at Arbeiderpartiet nå tar til orde for å vurdere en avgiftsreduksjon på disse varegruppene. I utgangspunktet er det lett  være enig med Arbeiderpartiets nestleder Hill-Martha Solberg når hun i en TV-debatt hevder vi bør kunne leve med at avgiftsnivået i Norge er noe høyere enn i nabolandene, men at forskjellene ikke må bli for store. Det er denne siste presiseringen som er viktig og som gir et signal om i hvilken retning norsk avgiftsnivå på alkohol og tobakk må bevege seg, nemlig nedover. Arbeiderpartiets fylkesleder i Østfold Gerd Skovdahl sier at en omfattende avgiftsendring ikke kan skje over natta. En omlegging må foretas gradvis og må vurderes bÂde sosial- og næringspolitisk. Også dette er det lett å være enig i.
AlarmImidlertid er tallene for grensehandelsutviklingen så alarmerende at det kreves hurtig handling. Når det nå synes å være bred politisk enighet om at avgiftsnivået på de fremste lokkevarene må reduseres, er behandlingen av vårens reviderte statsbudsjett en god anledning til å iverksette tiltak. Det er viktig å komme i gang og ikke gå og vente på «den store avgiftsreformen». En forsiktig avgiftsreduksjon nå vil sende viktige signaler. Små skritt i riktig retning må være å foretrekke fremfor endeløse utredninger og handlingslammelse.