Speking
Mange av de matvarene vi har spist her til lands opp gjennom årene har sin opprinnelse i behovet for å oppbevare, ta vare på maten. Slik er det i høyeste grad med spekematen også.Om høsten ble det slaktet rundt på gårdene, og kjøttet ble saltet ned i store fat, eller saltet og siden hengt til tørking. Mye ble i tillegg røkt. Dette var en måte å sikre seg tilgang på kjøtt gjennom en lang vinter helt år.Vi kaller disse produktene for spekevarer (speke=salte), og vi har mye god spekemat med lokale variasjoner i fremstillingsmetodene i vårt langstrakte land.
Ikke bare norskFra vikingtiden har speking av kjøtt vært vanlig her i landet, men dette er ikke noen særnorsk kjøttvare. I hele Europa er spekemat noe som det er lange tradisjoner på, Italia og Tyskland er kjent for å ha god spekemat og et utall av varianter av spekeskinker og salami. Vi kjenner alle italiensk pepperoni, og tysk Westfalerskinke.
Smaken av spekematDet er flere ting som skjer når man salter og tørker kjøtt. Vi får en utvikling av naturlig melkesyre i produktene som vi liker, smaken av salt har også mennesker alltid satt pris på. Om vi røker varene er det en rekke stoffer i røyken som gir aroma og god smak. Alt dette til sammen er det som gir den egenartede smaksopplevelsen som får oss til å kjøpe spekemat igjen og igjen.