Arbeidsliv: Rykter kan være positivt

Publisert: 4. mars 2014 kl 09.59
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Det å snakke bak ryggen på noen eller fryse noen ut av et fellesskap, for eksempel på jobben, går ikke akkurat for å være positive handlinger. Den typen oppførsel har imidlertid sine positive sider, skal man tro en ny studie fra Robb Willer, Matthew Feinberg (Stanford University) og Michael Schultz (University of California-Berkeley) som er publisert i Psychological Science.

De tre har funnet at rykter og utfrysning er verktøy som brukes for å oppmuntre til samarbeid, forandre mobbere og motarbeide utnyttelse av «gode mennesker», skriver Stanford på sine nettsider.

Feinberg sier til nettstedet at grupper som tillater rykter opprettholder samarbeid og motvirker egoisme i sterkere grad enn grupper som ikke tillater ryktespredning. Han hevder videre at grupper kan gjøre det enda bedre hvis de kan spre rykter om og støte ut gruppemedlemmer som ikke er til å stole på. Ifølge Feinberg kan både ryktespredning og utfrysing av folk misbrukes, men funnene de har gjort skal vise at handlingene også har noen viktige funksjoner for grupper og samfunn.

En av lærdommene var at folk, via rykter, lærte noe om hvordan andre mennesker i gruppen oppførte seg. Denne informasjon brukte de så til å knytte seg til folk som så ut til å ville samarbeide. Den som oppførte seg egoistisk kan på denne måten bli ekskludert fra gruppen.

Det er imidlertid håp de utstøtte. Når folk vet at andre kan spre rykter om dem og ekskludere dem fra gruppen, har de ifølge denne studien en tendens til å lære av erfaringen og bli mer samarbeidsorienterte.

216 personer har deltatt i studien. De ble delt i to grupper som skulle jobbe med finansielle beslutninger som skulle være til fordel for gruppen.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb