Arbeidsliv: Sjefer foretrekker morgenfuglene

Publisert: 15. mai 2014 kl 09.59
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Fleksibel arbeidstid er populært, ikke minst fordi det gjør det lettere for folk å kombinere arbeid og privatliv. Noen har imidlertid stilt spørsmål ved om måten de ansatte bruker fleksitiden på har noe å si for hvor populære de er hos sjefen.

Christopher M. Barnes, Kai Chi Yam og Ryan Fehr skriver om dette i et blogginnlegg hos Harvard Business Review, og forteller at studier gjort av blant andre Lisa M. Leslie fra Univerisity of Minnesota, viser at erfaringene varierer.

Ledere kan se på fleksitid som positivt når de opplever at medarbeideren blir mer produktiv, men være negative når de ser at tiden blir brukt på personlige gjøremål.

Barnes, Yam og Fehr har sett på en annen mulig forklaring på at medarbeidere med fleksitid kan komme dårlig ut karrieremessig. Hypotesen var at tidspunktet man jobbet på kunne ha noe å si. Den ene studien gjaldt bortimot 150 medarbeidere. Kontrollert for antall arbeidstimer, viste det seg her at ledere vurderte medarbeiderne som begynte å jobbe tidlig på dagen som mer samvittighetsfulle enn andre, og dermed fikk de også bedre resultater i evalueringene.

Et fiktivt lab-forsøk ga samme resultat. Folk vurderte «medarbeiderne» i forsøket som begynte å jobbe klokken syv om morgenen som dyktigere enn medarbeiderne som begynte klokken elleve. 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb