Dagens ledertips: Bli flinkere til å ta kritikk
Det er blitt skrevet og sagt mye om hvordan man skal gå fram for å gi tilbakemeldinger på best mulig måte. Skal tilbakemeldinger fungere etter hensikten, handler det imidlertid også om hvordan mottageren tar imot de tilbakemeldingene og den kritikken han måtte få.
En av de største utfordringene i så måte er å identifisere og håndtere de følelsene i oss som trigges av tilbakemeldinger, og deretter klare å hente verdi ut av den kritikken vi har fått. Selv om den måtte være dårlig fremført. Dette ifølge Personal och Ledarskap, som på sine hjemmesider omtaler boken Thanks for the feedback: The Science and Art of Receiving Feedback Well av forfatterne Sheila Heen og Douglas Stone.
Utfordringen ligger i at to grunnleggende menneskelige behov berøres: behovet for å lære og vokse og behovet for å bli akseptert akkurat som den man er. Ifølge Heen og Stone er det særlig innenfor tre områder de negative følelsene trigges når vi får tilbakemeldinger og det er denne typen følelser de mener det kan være nyttig å klare å identifisere og forsøke å håndtere på best mulig vis:
Sannhetstriggeren
Settes i gang av innholdet i tilbakemeldingen når rådet oppleves som irrelevante for emnet, lite hjelpsomme eller rett og slett usanne.
Relasjonstriggeren
Hvordan tilbakemeldinger tas imot påvirkes i stor grad av relasjonen til, og tidligere erfaringer med, den som gir tilbakemeldingene. Den farges også av kunnskapsnivået til den som gir tilbakemelding og troverdighet innenfor det området tilbakemeldingen gjelder.
Identitetstriggeren
Dette handler om din relasjon til deg selv. Uavhengig av sannhetsgehalten i tilbakemeldingen, kan den oppleves som ille hvis den snur opp-ned på selvbildet ditt.