Dagens ledertips: Still spørsmål som ikke virker kontrollerende

Publisert: 25. mars 2014 kl 11.38
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Gode ledere tror ikke at de vet alt best selv. De spør folk de har rundt seg til råds. Det kan imidlertid være en utfordring å stille spørsmål på en slik måte at man involverer og engasjerer, men ikke signaliserer mistillit og kontrollbehov, skriver Anders Stahlschmidt fra Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation i et innlegg hos lederweb.dk.

Stahlschmidt gir hos lederweb.dk råd om hvordan man kan stille gode spørsmål. Dette er tre av dem:

Vær oppmerksom på spørsmål som begynner med «hvorfor»
Spørsmål som begynner med hvorfor kan oppfattes som kritiserende og anklagende. Spørsmål som «Hvorfor har du invitert ham med på møtet?» kan oppfattes som mindre anklagende hvis du omforumlerer deg litt. Hvis din hensikt ikke er å være anklagende, kan du for eksempel si: «Hva tenker du at han kan bidra med på dette møtet?»

Bruk enkle spørsmål.
Formålet med å stille spørsmål er ikke å selv virke klok, men å bli klokere. Når du stiller enkle, åpne spørsmål oppfordrer du folk til å fortelle: «Forklar meg, hvordan henger dette sammen?»

Legg inn noen forklaringer
Hvis du hører at du kan høres anklagende eller kontrollerende ut i dine spørsmål, kan du legge til en forklaring om hvorfor du spør og si noe om hva du vil bruke svaret til. «Jeg spør fordi …» En annen måte å dempe et spørsmål på kan være «Det er noe jeg sitter og tenker på. Hvordan kan det henge sammen at …» eller «Dette må du forklare slik at jeg forstår det. Hva er forskjellen på …»
Hvordan et spørsmål oppfattes handler imidlertid ikke bare om hvordan man stiller spørsmålet, men også om hva slags relasjon leder og medarbeider har fra før av. Spørsmål som «Hva gjør du?» og «Når er du ferdig?» kan oppleves som anklagende hvis relasjonen mellom leder og medarbeider er dårlig. Hvis relasjonen i utgangspunktet er god, kan imidlertid de samme spørsmålene oppleves som et uttrykk for engasjement.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb