Råd om ledelse av frivillige organisasjoner

Publisert: 8. april 2014 kl 08.45
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Det skriver Irene Nordhaug Hansen, som er daglig leder i Hålogaland amatørteaterselskap i et innlegg i Ukeavisen Ledelse . Hun konstaterer imidlertid at komplementær kompetanse dessverre ofte er underordnet representasjon og organisatorisk fartstid.

– I frivillige organisasjoner som har ansatte, bør styrets rolle begrenses til service til daglig leder, i form av kunnskap som deles i styremøtet, utøvelse av kontroll og å sørge for gode strategiprosesser, mener Nordhaug Hansen.

Hun presiserer at arbeidsgiveransvaret ikke utøves på årsmøter eller styremøter, men i samhandling mellom styreleder og daglig leder, og at det i frivillige organisasjoner med profesjonell drift bør fremmes årsmøtesaker på grunnlag av forberedelse og prosessarbeid i organisasjonen. – Årsmøte er ikke egnet sted til saksbehandling. Årsmøter blir i enkelte organisasjoner en arena for maktspill og personangrep, og det er ikke bestandig sunn fornuft vinner over det glødende hjerte for saken, skriver hun.

Hansen ønsker at verv i frivillige organisasjoner og politiske partier skulle ha vært registrert i en database, for eksempel hos proff.no, der vi nå finner næringsbedrifter. – Da hadde vi fått et redskap som kunne definere hvilke hatter vi går rundt med, og kanskje vi da også hadde sørget for å få flere hoder disse kunne bæres på, presiserer hun.

Tillit er avgjørende
En annen som er opptatt av ledelse i frivillige organisasjoner, er Siri Øyslebø Sørensen. Hun skriver i et innlegg på nettstedet frivilligledelse.no at god ledelse handler om å inneha evnen til å kunne stole på seg selv – og på andre.
Sørensen har vært leder for prosjektseksjonen i ISFiT 2003, og styreleder i Stiftelsen ISFiT fra 2003 til 2005. Hun er i dag doktorgradsstipendiat ved NTNU.

Her er en kortversjon av hennes tips til ledelse i frivillige organisasjoner:

Avklar forventinger
Start møter og samtaler med å bli enige om hva dere vil komme frem til. Gjør det til rutine å oppsummere hvilke avtaler som er gjort

Del informasjon
Som leder sitter du på mer informasjon, men vær forberedt på å dele den. Ansatte som er informerte, vil lettere akseptere en beskjed om beslutninger som er tatt.

Ta i mot og gi tilbakemeldinger innenfor avklarte rammer
- Vær ærlig, konkret, tydelig og velbegrunnet. Du kan bare bli en bedre leder dersom du tar i mot innspill fra de du har rundt deg

Finn balansegangen for kontroll
Som leder kreves det at du har oversikt. Definer hva du har behov for å være oppdatert på, og lag enkle rutiner for rapportering. Se an folk du har med deg, og finn ut hva slags oppfølging de trenger.

Sett integritet høyt
Si aldri noe du ikke kan stå inne for. Det er vanskelig å være leder for vennene sine, og behovet for å blåse ut frustrasjon vil oppstå mer enn én gang. Vær nøye med å aldri baksnakke verken personer eller beslutninger.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb