Å bli en leder

Publisert: 28. mai 2015 kl 11.14
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Av Magnus Norstrøm

Det er et stort gap mellom hvor den gjennomsnittlige "lederen" fungerer , og hvor de skaper følgere som presterer langt over norm. Dette er ikke overraskende. Ledelse i dagens samfunn krever mye av oss. Ingen bør forvente at dette er væren og atferd hvem som helst uforberedt bare legger til grunn når det blir etterspurt.

Det er heller ikke uoppnåelig. Ledelse er ikke genetisk betinget. Dette betyr at vi kan utvikle oss til å bli en leder. Noen har selvfølgelig bedre forutsetninger, men i det store og det hele er en leder noe som skapes.

Denne prosessen begynner da vi blir født og kan fortsette hele livet. Du får erfaringer med deg fra familien, skolen og arbeidslivet. Fra dette har du et utgangspunkt som du kan bygge videre på. Likevel, det er de færreste av oss som har hatt alle de opplevelsene vi trenger for å kunne møte opp som en ferdig leder. Dette er likevel ikke kroken på døren for deg hvis du har lederambisjoner.

Som jeg har sagt tidligere i denne serien, gjør ledere ansatte om til følgere, som igjen blir ledere på lang sikt. Noe av det beste vi derfor kan gjøre for vår egen lederutvikling er å selv være følger av en leder. Da kan vi utvikle oss litt hver dag. Siden det finnes få ledere er ikke dette et videre tilgjengelig alternativ. Vi er likevel ikke avhengig av at vi er en av de få heldige som er eller har vært følger av en leder. Den samme gaven kan av noen veldig få aktører kjøpes for penger. Det er nemlig en egen meget sjelden prosess som spesialiserer seg på å utvikle lederskap i mennesker: en sjelden prosess som kalles lederutvikling. 

 

Lederutvikling- å ta skjebnen i egne hender

Jeg hevder, med stor sarkasme, at denne prosessen er sjelden, fordi god lederutvikling er snarere unntaket enn regelen. Det er så mange dårlige tjenester at jeg har skrevet et helt manifest bare om dette temaet. Med andre ord, lederutvikling er ikke nødvendigvis lederutvikling og effektiv lederutvikling er derfor av alle praktisk årsaker foreløpig en "uoppdaget skatt".

Men når lederutvikling først forekommer, og på samme måte som ledelse gjør ledere ut av følgere, gjør lederutvikling ledere ut av sjefer, administratorer og kommandører. Hvem vi er når vi møter opp hver morgen, selve utgangspunktet for alt hva vi sier og gjør, kan endres og utvikles i riktig retning.

Nå skal det sies at lederutvikling er en gradvis prosess over tid. Du tar derfor ikke ett skritt fra administrator til å bli en leder som kan bedrive totalitetsledelse. I lys av rammeverket presentert så langt kan du egentlig tenke deg at prosessen er bestående av mange "byggeklosser". Strengt talt er dette ikke en behovspyramide slik Maslow i sin tid hevdet, men prosessen kan av pedagogiske grunner gjerne forstås som om den er hierarkisk. Den første byggeklossen er utvikling relatert til behovet for sikkerhet. Her gjelder det både å lære seg hvordan tilfredsstille dette behovet i andre, samt selv bli trygg og sikker. Og for noen er den første byggeklossen så langt de vil gå. Likevel, kun med dette på plass vil det daglige livet til både lederen og de ansatt forandre seg. Lederutviklingsprosessen er derfor belønnende fra dag en, og belønningene fortsetter å komme.

Fra dette kan det bygges på flere biter. Å selv være trygg og sikker er en forutsetning for å klare å være, samt handle, rettferdig og med respekt, noe som gjør at de ansatte føler seg inkludert (behov for sosial tilhørighet). Dette igjen er en forutsetning for å klare å tilfredsstille behovet for selvfølelse. Slik fortsetter det. Helt til individet i prosessen er potensiell kapabel til å bedrive totalitetsledelse på organisasjonsnivå.

På høyeste nivå er totalitetsledelse mer enn bare hva som foregår i den daglige interaksjonen mellom leder og følger. Til slutt praktiseres totalitetsledelse på et strategisk nivå, hvor ledelse foregår fra en større avstand og hvor du har innvirkning på grupper og systemer i stedet for individuelle følgere. Da snakker vi om hva jeg kaller en lederekspansjon; hvor det har skjedd en ekspansjon av både hva lederen vet, hvem  lederen er og hva lederen kan (som er et helt annet kapittel).

 Det er ikke dermed sagt at alle bør bli en leder kapabel til å bedrive total organisasjons-, nasjonal- eller globalledelse. For noen blir veien fra hvor de har kommet i sin utviklingsprosess til hvor de bør være for lang å gå. Alle bør imidlertid bli mer "lederlig" fordi både de selv og omgivelsene nyter godt av dette.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ikke født, ikke utviklet, men et valg....

Når alt kommer til alt er ledelse nærmest et bevisst valg; Et valg om å utvikle seg til å bli en leder. Nei, du kan ikke forandre hva slags foreldre du hadde. Du kan heller ikke forandre hva slags lærere og overordnede du tidligere har hatt. Hva du imidlertid kan forandre er hva du gjør i dag, i morgen og videre fremover. Du kan velge å lære og velge å følge hva du lærer. Det er du selv som bestemmer om det er på tide å bli en leder.

Vil du være noen som gjør store ting gjennom andre mennesker og for andre mennesker? Vil du at noe i fremtiden skal være annerledes på en positiv måte på grunn av deg? Er du klar for å sette en ny standard for deg selv og å bli lederen du har potensialet til å bli?

Hvis du nikker anerkjennende til disse spørsmålene er det på tide å ta valget i dag om å utvikle deg til å bli en leder.

Magnus Mælum Norstrøm har skrevet og publisert Ledermanifestet - fra hender til hjerner.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb