3 grunner til at bedrifter dropper å rangere medarbeidere
Ved starten av året hadde de to konsulentene fra Neuroleadership Institute notert seg 30 store selskaper, med tilsammen 1,5 millioner medarbeidere, som hadde sluttet å vurdere medarbeidere med tallkarakterer. I stedet satset de på løpende diskusjoner om kvalitet mellom ledere og team. Nå, i september 2015, har forfatterne notert seg i alt 51 store selskaper som er i ferd med å avvikle rangeringssystemene.
Etter å ha studert 30 selskaper som har gått bort fra rangeringssystemer, finner konsulentene flere årsaker til at dette skjer. Dette er tre av dem:
Arbeidets natur er i endring
Vi jobber ikke lenger mot årlige mål. Målene er mer kortsiktige. Vi jobber dessuten mer i team enn tidligere, og mange deltar i flere ulike team. En del medarbeidere vil ha oppgaver som lederen deres ikke ser, og kanskje heller ikke forstår fullt ut. I dette bildet kan standard medarbeidervurderinger én gang i året være lite relevant.
Behovet for økt samarbeid
I rangeringssystemer hvor alle medarbeidere skal inn i en på forhånd fastsatt kurve - der ledere må gi en viss andel medarbeidere toppscore, mens en viss andel må havne henholdsvis på midten og på bunnen - trigger man konkurranse medarbeiderne imellom istedenfor samarbeid.
Behovet for å tiltrekke seg og beholde talenter
I selskapene som hadde sluttet med rangering fant konsulentene at lederne begynte å snakke mer med teamene sine om resultater og kvalitet. Dette er ifølge Roch og Jones positivt for medarbeiderengasjement, utvikling og mer rettferdig lønn. Lederne får en bedre forståelse av hvor godt eller dårlig medarbeiderne gjør det på jobben.
Kilde: hbr.org