Foto

ID 44450873 © Kyuree | Dreamstime.com

Andre krav når du nærmer deg toppen

Publisert: 14. april 2015 kl 11.43
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Av Anita Myklemyr

Dette konstaterer psykologen Ron Friedman i et innlegg hos psychologytoday.com. Friedman henviser til boken What Got You Here Won´t Get You There som coachen Marshall Goldsmith ga ut for en del år tilbake, og beskriver flere handlinger som kan ha hjulpet deg oppover i systemet som ung. Dette er to av dem:

  • Behovet for å vinne enhver diskusjon på arbeidsplassen, selv om temaet ikke er viktig.
  • Besettelse etter å nå mål; i betydningen å være så opptatt av å nå kortsiktige mål at man glemmer det store bildet.

Denne typen handlinger kan ha bidratt til å vise at du er en person med driv og engasjement, men denne måten å oppføre seg på er ikke like velegnet når du nærmer deg toppen av karrierestigen. I verste fall blir du mindre produktiv som leder av å handle på denne måten, skriver Friedman innlegget sitt. 

Jobbe for mye

Friedman mener at det å jobbe utover kveldene og i helgene er en vane som ligger i samme gate som de vanene Goldsmith viser til. Den som jobber mye blir lagt merke til, og kan på et tidlig tidspunkt i karrieren skille seg ut fra mindre motiverte kolleger, men ifølge Friedman er ikke dette nødvendigvis en vane vil ta en som er blitt leder helt til topps i lederhierarkiet.

  • Én av grunnene til dette er at det kreves andre ferdigheter av en leder enn av en medarbeider. Tidlig i karrieren handler det å lykkes mye om hvor god du er til å lede deg selv, men jo høyere lederstilling du har, jo mer sannsynlig er det at du har en jobb som innebærer at du skal lede andre mennesker. Tekniske ferdigheter blir mindre viktige. Om man lykkes eller ikke som leder avhenger også av hvor god man er på det mellommenneskelige planet. 
     
  • En annen grunn til at det å jobbe så mye at du tappes for energi er lite heldig, er ifølge Friedman at vi mennesker har en tendens til å lese menneskene rundt oss på feil måte, og gjerne på negativt vis, når vi selv har lite energi. Når vi selv er slitne, senkes også terskelen for å komme med utbrudd som en reaksjon på fornærmelser etc.
     
  • En tredje grunn til å holde energinivået oppe, er at kvaliteten på beslutninger faller når vi er trøtte. Dette gjelder også for medarbeidere, men det er kanskje enda viktigere at ledere på høyt nivå ikke sliter seg ut. De sitter tross alt i en posisjon der de ofte må vurdere risiko og ta komplekse beslutninger i situsjoner preget av usikkerhet. 

Kilde: psychologytoday.com

Ledige stillinger – Dagligvarejobb