Flere bedrifter med færre sjefer
Professor William Brochs-Haukedal ved Norges Handelshøyskole er en av dem som den siste tiden har studert og interessert seg for lederløse organisasjoner og selvstyrte medarbeidere. Han har tidligere uttalt til Aftenposten at det på dette området foregår en stille revolusjon i arbeidslivet.
Trenden omtales med jevne mellomrom i norsk og internasjonal presse, og denne uken er det BBC Capital som har plukket opp tråden. De viser til at det enn så lenge er flest små amerikanske og vesteuropeiske selskaper i den svært konkurranseutsatte teknologibransjen som valgt å kaste vrak på de tradisjonelle organisasjonskartene. De trekker linjen mellom demokratisert beslutningstaking og mer engasjerte medarbeidere som raskt kan tilpasse seg omgivelser i endring uten å bli sinket av lag og på lag med ledelse. Flate strukturer rapporteres også å være positivt for medarbeidertilfredsheten.
Mark Young fra konsulentselskapet Future Considerations sier til BBC at ideen om å utfordre de tradisjonelle hierarkiene stadig vinner terreng. Han viser til at selv større bedriftskunder tester desentralisering av beslutningstaking til mindre divisjoner og kontorer.
En av dem BBC har intervjuet i artikkelen er gründeren Richard Sheridan. Han var på nittitallet visepresident for forskning og utvikling i et selskap hvor kan hadde gjort karriere og steget i gradene. På papiret så han ut som en vellykket leder, men han sier til BBC at faktum var at han hatet jobben sin. Han var lei av kvartalsrapportering og hierarkiene og bestemte seg for å gjøre tingene annerledes da han startet sitt eget selskap. Han valgte å gå for en flat struktur og lite rapportering. Her velger medarbeiderne sine egne titler.