Du må regne med at potensielle arbeidsgivere googler deg.
Foto

Dreamstime.

Frykter internettspor ødelegger for drømmejobben

Publisert: 3. september 2015 kl 10.27
Oppdatert: 7. september 2015 kl 11.45

Google finner det meste. Også det man ikke vil skal bli funnet.

Det blir mer og mer vanlig at potensielle arbeidsgivere foretar digitale bakgrunnssjekker av jobbsøkere. Nordmenn flest forventer dette, og 70 prosent sier det er greit, mens 19 prosent ikke synes det er greit. Samtidig sier 12 prosent at de tror det finnes uheldig innhold om dem på internett og som kan påvirke en fremtidig jobbsøknad negativt. Ytterligere 15 prosent sier de ikke vet om det finnes uheldig innhold om dem på internett, viser en undersøkelse analyseselskapet YouGov har foretatt for bemanningsselskapet Centric.

– Digital bakgrunnssjekker er regelen i alle jobbsøkerprosesser. At flere enn hver tiende nordmann frykter hva som vil bli funnet om dem på internett er altfor mange, sier administrerende direktør Per Christian Johansen i Centric i en pressemelding.

Samtidig er han mer bekymret for at 15 prosent sier de ikke vet.

– Man bør ha et veldig bevisst forhold til hva slags digitale spor man etterlater seg på internett, og sørge for å ta forholdsregler med profilene sine i sosiale medier, sier Johansen.

Frykten størst blant unge

Det er særlig unge under 20 år som frykter mest at det finnes uheldig innhold om dem, ifølge pressemeldingen. 22 prosent frykter at det ligge ting ute de helst ikke vil at andre skal se, mens hele 26 prosent sier de ikke vet om det finnes uheldig innhold om dem som kan få negativ betydning for en jobbsøknad.

Også i aldersgruppen 20-44 år det en relativt høy andel (16 prosent) som frykter at drømmejobben kan glippe som følge av uheldig innhold på internett. 14 prosent i denne aldersgrupper sier de ikke vet, heter det i undersøkelsen.

– Vet man at det finnes uheldig innhold om en selv på nettet, så kan man ta grep, og for eksempel selv adressere dette proaktivt i en jobbsøkerprosess. Er man derimot ikke klar over hva som finnes, så kan man få seg en stor negativ overraskelse, sier Johansen.

Internettspor kan enten ødelegge eller sikre deg drømmejobben. Er man bevisst hvordan man ter seg på internett, og bruker internett målrettet med tanke på å vise frem hva man kan i for eksempel en blogg eller på LinkedIn-gruppe så kan man risikere at den digital bakgrunnssjekken faller veldig heldig ut, mener Ventric-sjefen.

– Poenget er ikke internett-taushet, men bevissthet på hva man gjør, sier Johansen.

Dette liker ikke arbeidsgiverne

I en undersøkelse blant norske toppledere som Centric fikk utført i 2013, sa et flertall at hvis det man fant var eldre enn 5 år så anså man det som foreldet.  

På spørsmålet om hvilke digitale funn som ville diskvalifisere for jobb i virksomheten svarte lederne slik (prosentandel i parentes):

Saken fortsetter under annonsen
  • Rasistiske ytringer (60,5 %)
  • Negative utsagn om arbeidsgivere  (58,6 %)
  • Nakenbilder (57,2 %)
  • Uhøflig og kranglete oppførsel  (55,5 %)
  • Ytterligergående politiske ytringer (50,6 %)
  • Skrivefeil og dårlig språk  (41,2 %)
  • Festbilder (31,8 %)

– Arbeidsgivere setter lojalitet høyt, så selv om du ikke liker jobben du har nå, så bør du la være å skrive det på Facebook. Mange tror dessverre at det de skriver på Facebook bare blir sett av vennene deres, sier Per Christian Johansen i Centric i pressemeldingen. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb