Har mindre sympati for andre hvis vi selv har hatt skoene på
Folk som tidligere hadde opplevd utfordringer på kroppen, som skilmisse, arbeidsledighet eller det å bli forbigått karrieremessig på jobben, var mindre tilbøyelige til å vise medfølelse for andre mennesker som slet med lignende situasjoner enn mennesker som ikke hadde slike erfaringer.
Dét er kommet frem i en eksperimenter gjort av Rachel Ruttan, doktorgradsstudent ved Kellog School of Management, Mary Hunter McDonnell, førsteamanuensis ved Management at Wharton og Loran Nordgren, førsteamanuensis ved Kellog School of Management.
Forskerne konkluderer med at det ser ut til at mennesker som selv har hatt vanskelige erfaringer har en tendens til å ville straffe andre som sliter med det samme. I et innlegg hos Harvard Business Review, skriver forskerne at de tror at det er to psykologiske fenomener som spiller inn.
Én forklaring kan være at mennesker har vanskelig for å huske hvor vond deres egen erfaring var. Vi husker at noe var vanskelig, men «undervurderer» hvor smertefull erfaringen var i øyeblikket.
En annen forklaring kan være at folk som selv har klart å komme igjennom en vanskelig situasjon tror at de har ekstra god innsikt i hvordan situsajonen er. Kombinasjonen - jeg vet hvordan dette er, og jeg kom meg selv igjennom det - gjør at de får mindre empati for andre som kjemper med det samme.