Hvordan vite om du snakker for mye?

Publisert: 12. juni 2015 kl 11.39
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Når du begynner å snakke om en sak eller oppgave, er du gjerne relevant og konsis, men så skjer det noe, hevder forfatter, psykiater og lederrådgiver Mark Goulston. Jo, mer du prater, jo mer avslappet og varm i trøya blir du. Bra for deg, men kanskje ikke alltid like artig for den som skal høre på, skriver Goulston i et innlegg hos hbr.org.

Han mener at du nå har beveget deg over i en ny fase: Det føles så godt å snakke at du ikke en gang legger merke til at den andre personen ikke lytter.

Og etter dette kommer du inn i nok en lite flatterende fase: Her oppdager at du har sporet av og innser at du kanskje må hale inn igjen tilhøreren din. Og hva har da en tendens til å skje? Istedenfor å invitere den andre inn i samtalen og lytte, er det ifølge lederrådgiveren en vanlig reaksjon at man selv begynner å prate enda mer. I håp om å fange inn igjen den andres interesse.

Hvordan holde orden på om man prater for mye? Goulston beskriver en trafikklysmodell som en kamerat av ham som jobber i radio bruker. I de første 20 sekundene har du «grønt lys» når du snakker. Så sant det du sier er relevant i sammenhengen, vil de fleste like deg. Men, med mindre du er en spesielt begavet kommunikatør, vil folk begynne å kjede seg etter 30 sekunder. Lyset er gult og du risikerer at folk mister interessen. Etter 40 sekunder er lyset vanligvis blitt rødt.

Nå er det de færreste som kan føle på seg hvor lenge 20 og 40 sekunder faktisk er. Et råd er å ta tiden på deg selv når man snakker i telefonen, og derigjennom trene opp tidsfølelsen. Forsøk å stoppe ditt eget snakk mens du har grønt, eller i det minste gult lys. Involver den andre, og lytt til det han eller hun har å si. La samtalen bli en toveisøvelse, og ikke en monolog. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb