Nå kommer yngrebølgen
Om ti år vil vi på landsbasis ha 23 prosent flere i aldersgruppen 25 til 35 år, viser en rapport fra Norsk institutt for by- og regi- onforskning (NIBR).
Både Oslo og flere andre større byer vil oppleve sterk vekst i antall yngre innbyggere, heter det i rapporten. Men ingen andre steder i landet har fått så stor tilflytting av det som kalles unge voksne (25-35 år) fra 2004 til 2014 som Oslo.
Ung i nord
Også i Nord-Norge kommer ungdommen. 18 prosent flere i alderen 25 til 35 de neste ti årene vil slå seg ned i nord.
Av fylkene i nord ligger Finnmark an til å få størst yngrebølge, utsikten er 24 prosent. Troms har 21 prosent i sikte, men fylket uten Tromsø har en yngrebølge på bare 9 prosent. I Nordland er yngrebølgen 14 prosent.
– 18 prosent for landsdelen forutsetter at flyttemønsteret holder seg som det siste tiåret. Regional fordeling vil variere avhengig av hvordan flyttemønsteret endrer seg, forklarer NIBR-forsker Kjetil Sørlie på NIBRs hjemmesider.
– Når det er vekst å fordele gjennom flytting har alle noe å vinne. Byene, som tidligere har hatt nok med å rekruttere til eget behov, vil kunne avgi mer enn før til andre kommuner. Økt samarbeid internt i landsdelen vil dermed kunne bidra til at Nord-Norge tar en større del av den nasjonale yngrebølgen, sier Sørlie.
Ti års varighet
Yngrebølgen er skjevt fordelt – i sentraliserende retning. De store byene har i utgangspunktet en utsikt til 40 prosent vekst i aldersgruppen 25-35 år, mens mange distriktskommuner ikke har noen yngrebølge i sikte.
NIBR-forsker Sørlie mener landets kommuner og byer nå må gjøre seg attraktive overfor yngre aldersgrupper gjennom å skape arbeidsplasser og bolyst.
– Særlig viktig blir det å gjøre dagens unge oppmerksom på hvilke yrker det er behov for framover, og å tilrettelegge utdanningstilbudet i tråd med dette, sier han.
Ifølge Sørlie har vi ingen tid å miste. Om ti år er yngrebølgen over. Og det blir lenge til det kommer en ny.