Unge menn fra Østlandet føler seg mest forbigått
I en undersøkelse som InFact har gjennomført på oppdrag for Personalhuset Staffing Group, går det frem at 19 prosent – 1 av 5 – av norske arbeidstakere har opplevd å bli forbigått på jobben av andre som i deres øyne ikke fortjente forfremmelse like mye som dem selv. Det er flest menn som ser ut til å sitte med denne følelsen. Så mange som 21 prosent av de mannlige respondentene svarer dette, mens 17 prosent av kvinnene mener å ha opplevd tilsvarende.
– Forfremmelser vekker tydeligvis følelser på norske arbeidsplasser, og det er ikke nødvendigvis veldig overraskende at flere menn enn kvinner føler seg forbigått. Forskningen viser at menn ofte har sterkere konkurranseinstinkt og større fokus på forfremmelser enn kvinner, sier konsernsjef i Personalhuset Staffing Group, Carl-Fredrik Bjor.
Flest unge i privat sektor
Marginalt flere i privat enn offentlig sektor bekrefter å ha opplevd en forbigåelse på sin arbeidsplass. 23 prosent av respondentene som bekrefter å ha opplevd en slik forbigåelse jobber i privat sektor, mot 17 prosent i offentlig sektor.
Det ble også observert relativt store forskjeller mellom de ulike aldersgruppene: Blant de mellom 18-29 år hadde i underkant av 23 prosent opplevd å bli forbigått i sin arbeidskarriere, mot kun 16 prosent av de over 65 år, og 18 prosent av de mellom 30-44 år.
Carl-Fredrik Bjor, mener disse funnene kan ha med ambisjonsnivå og karrieresult å gjøre:
– Vi erfarer ofte at arbeidstakere i privat sektor har et høyere ambisjonsnivå hva gjelder opprykk og forfremmelser. Hos mange unge ser vi en stor iver etter å gjøre karriere, de er ofte mer utålmodige. Det gjør nok kanskje også sitt til at følelsen av forbigåelse sitter løsere hos denne gruppen. Samtidig trekker man gjerne raskere konklusjoner som ung. At man føler seg forbigått betyr jo ikke nødvendigvis at man har et objektivt grunnlag for å føle det, sier Bjor.
Østlendingene godt over, færre i Nord
Det er tydelige forskjeller mellom de ulike landsdelene, der Østlandet skiller seg soleklart ut fra de andre regionene. Mens så mange som 26 prosent av østlendingene bekrefter å ha opplevd seg forbigått, sier kun 14 prosent av de i Sør-Norge det samme. I andre deler av landet ligger «forbigåelses-følelsen» på mellom 17 og 18 prosent.
– I hovedstaden finnes mange attraktive arbeidsgivere som tiltrekker seg ambisiøse arbeidstakere. Ofte er det store organisasjoner, og man finner gjerne en stor andel ledere i Oslo i forhold til andre byer i Norge. Begge disse faktorene gir god grobunn for håp om forfremmelse, og der noen forfremmes vil andre føle seg forbigått, sier Carl-Fredrik Bjor.
Forbigående misunnelse?
Har du opplevd å bli forbigått på jobben av andre som i dine øyne ikke fortjente forfremmelse like mye som deg? (Svar i prosent)
Kilde: InFact (1043 respondenter over 18 år i arbeid, fra alle landets fylker).