Usunt med unødvendige arbeidsoppgaver
Man skulle tro at arbeidsgivere flest vil at medarbeiderne skal løse nødvendige oppgaver. Det finnes imidlertid medarbeidere som opplever at de må løse unødvendige oppgaver på jobben, og dette har Det danske Nasjonale forskningscenter for arbeijdsmiljø (DFA) forsket på.
Funnene viser at medarbeidere som ofte opplever at de må løse unødvendige oppgaver, oftere utvikler dårligere psykisk helse enn medarbeidere som ikke opplever at de ofte må løse unødvendige oppgaver på jobben. Dette ser imidlertid ut til å særlig gjelde medarbeidere som i forveien ikke hadde det så bra psykisk.
Forskerne har i studien fulgt 1391 medarbeidere på arbeidsplasser i sosialforvaltningen, hjemmepleien og på sykehus over flere år.
Det forskerne har målt, er medarbeidernes egen opplevelse av om oppgavene er unødvendige eller ikke. Forsker Ida E. H. Madsen sier i en artikkel på NFAs hjemmesider at det å jobbe for å skape en felles forståelse av hva som er nødvendige og unødvendige oppgaver på arbeidsplassener en mulig måte å forebygge på opplevelsen av unødvendighet på.
Stein Knardahl, avdelingsdirektør og forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), viser på Stamis hjemmesider til at uhensiktsmessige krav om rapportering og "tidstyver" i offentlig sektor har fått mye oppmerksomhet de siste tiårene. New public management, med markedsorienterte styringsmetoder, får gjerne skylden.
Ifølge Knardahl er den danske studien er blitt kritisert for at den bare hadde et spørsmål for å kartlegge unødvendige arbeidsoppgaver. Han mener det er behov for mer forskning om virkninger av ”moderne administrasjon av arbeid” på helse og motivasjon.
- Det synes nokså klart at prinsipper om målstyring inspirert av teorier om balansert målstyring, sammen med internett-baserte styringsverktøy, har ført til at mange bruker tid på rapportering av delmål som i mange tilfeller virker svært detaljerte, sier Knardahl.