Foto

Shutterstock.com

Vil du være sjef? Si «vi», og ikke «jeg»

Publisert: 13. mars 2015 kl 12.00
Oppdatert: 20. mai 2015 kl 10.31

Av Anita Myklemyr

Å bruke «vi» istedenfor «jeg» kan bety at du tar mer oppmerksom på andre mennesker, og kanskje indikerer det også at du er en bedre leder?

Forskerne Ewa Kacewicz, James W. Pennebaker og Matthew Davis fra University of Texas har sammen med Moongee John (Konkuk University, Sør-Korea) og Arthur C. Graesser (University of Memphis) sett nærmere på hvordan folk med ulik sosial status bruker ordene «vi» og «jeg».

De har gjennomført i alt fem studier, som er omtalt i en artikkel som er publisert i Journal of Language and Social Psychology.

Resultatene viste at personer med lavere sosial status hadde en tendens til å bruke ordet «jeg» langt oftere grad enn personer med høyere status. Motsatt brukte personer med høyere status ordet «vi» langt oftere enn de med lavere status. Ordene «du» og «dere» viste seg også å forekomme oftere hos de med høy status, men her var forskjellene mindre enn ved ordet «vi».

Skifte perspektiv

Resultatene i studien indikerer at folk med høy status i samfunnet orienterer seg ut mot andre mennesker i større grad enn det mennesker med lavere status gjør, skriver David Burkus - forfatter, konsulent og assisterende professor i ledelse ved Oral Roberts University - i et blogginnlegg om studien hos Harvard Business Review.

Om det er høy status som påvirker språket eller motsatt, er vanskelig å si, men Burkus mener uansett at studiene understreker at det er viktig å orientere seg utover mot andre mennesker hvis man skal klatre i en organisasjon.

Å bytte ut «jeg» med «vi» gjør deg ikke til konnge eller sjef over natten, understreker bloggeren, men det kan kanskje bidra til at du skifter perspektiv fra å være fokusert på deg selv ti lå fokusere på andre? Herunder at du blir mer oppmerksom på andres behov og hva du kan gjøre for å møte disse behovene? Og hvem vet - den typen adferd kan igjen kanskje gjøre deg til en bedre leder. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb