Utdanner ledere: (f.v.) HR-direktør Vuokko Hassel, Coop Norge, forsker Geir Thompson, BI, førstelektor Stig Ytterstad, BI og HR-utviklingssjef Tarik Ljevo. Coop Norge har til hensikt å gi Coops ledere innsikt i hvordan man kan tilpasse organisasjonen til nye rammebetingelser i markedet. Foto: Christian Dietrichson

Coop Norge trener lederne sine i transformasjonsledelse

Publisert: 21. februar 2018 kl 11.06
Oppdatert: 2. mars 2018 kl 12.35

Målet er at lederopplæringen skal bidra til at forbrukersamvirket når sine forretningsmessige mål.

De store omstillingene i arbeidslivet har ført til økt oppmerksomhet rundt hva ledere betyr for å få til endring. Dette har skjedd over flere tiår, og i 1978 dukket begrepet transformasjonsledelse opp i forbindelse med en studie av politisk lederskap gjort av James MacGregor Burns.

Senere har flere andre ledelsesteoretikere utviklet teorien videre ut fra en grunnide om at ledere som bedriver transformasjonsledelse inspirerer medarbeidere blant annet gjennom idealer, emosjoner, identifikasjon, støtte, oppmuntring og veiledning. Transformasjonsledelse settes i teoretikernes verden gjerne opp mot transaksjonsledelse, som spiller på ansattes egeninteresse og det faktum at lønn og andre goder som gis «i bytte» mot god arbeidsinnsats.  

Motivere og inspirere

Forbrukersamvirket Coop er et av de norske selskapene som har fattet interesse for transformasjonsledelse. I samarbeid med BI har Coop Norge et program som skal gi lederne større gjennomføringskraft til å nå forbrukersamvirkets forretningsmessige mål.

– Ledere skal motivere på en inspirerende måte, blant annet når de formidler organisasjonens visjon, sier forsker Geir Thompson ved Institutt for organisasjon og ledelse.

Medarbeiderne skal føle at de deltar i et stort prosjekt der lederne formidler et optimistisk og oppnåelig syn på fremtiden.

De bruker tid på opplæring og trening av medarbeidere.

Skal få utvikle seg

Transformasjonsledelse innebærer også at ledere er drevet av en sterk overbevisning og fremstår som en rollemodell som setter personlig vinning til side.

– Intellektuell stimulering er en annen viktig del av transformasjonsledelse. Ledere støtter aktivt selvstendig tenkning og kreativitet, og oppmuntrer medarbeiderne til å anvende ulike perspektiver i problemløsningen, fremhever Thompson.

Ledere skal også ta individuelle hensyn, og identifisere medarbeidernes utviklingsbehov.

– De bruker tid på opplæring og trening av medarbeidere, understreker Geir Thompson.

Får en profil

Saken fortsetter under annonsen

– Coop har fokus på ledere hele tiden. Da er det formålstjenlig å ha et program som er godt vitenskapelig dokumentert, fremhever HR-direktør Vuokko Hassel.

Lederprogrammet startet i 2015, og har hatt fire kull til nå. Programmet strekker seg over to semestre med åtte samlinger hos BI i Oslo. Gruppeoppgaver og kommunikasjonstrening er noe av det lederne i Coop Norge og Norsk Butikkdrift får bryne seg på.

– Hver deltager hadde dessuten en personlig veileder og samtalepartner som er ansatt hos Coop, sier Hassel.

For hver leder i programmet har man samlet data til en individuell profil som skal gi grunnlag for personlige utviklingsmål.

Økt tilfredshet

– Vi er opptatt av å bygge en verdibasert vinnerkultur i Coop, erklærer HR-utviklingssjef Tarik Ljevo.

Førstelektor Stig Ytterstad supplerer, og viser til forskning som viser at men får mer fornøyde medarbeidere og bedre resultater gjennom aktiv bruk av transformasjonsledelse. Der de ansatte involveres i utviklingen av arbeidsplassen, øker verdiskapningen. Til dette passer også situasjonsbestemt ledelse. Dette er også et av temaene i Coops lederprogram.

Saken fortsetter under annonsen

Diskusjon med kolleger

– For meg har det vært spennende å bli kjent med Coops strategi fremover og kunne være med å påvirke den, sier driftsdirektør Elisabeth Hurleen i Norsk Butikkdrift, som har fått innsikt i transformasjonsledelse i en tid med raske endringer.

Etter oppkjøpet av Ica Norge organiserte Coop de kjøpmannseide Ica-butikkene i Norsk Butikkdrift. Coop var et nytt bekjentskap for Hurleen som hadde vært driftsdirektør hos Ica Supermarked.

– Det nyttigste for meg har vært å bli kjent med organisasjonen og lederkolleger. Det har vært lærerikt å kunne diskutere dilemmaer man støter på i hverdagen, fremholder hun.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb