Joker vant frem i kommunestyret
– Forsand må handle mer lokalt, fastslo kommunsestyret, som dermed overkjørte administrasjonen i Forsand til fordel for Joker Lysefjorden.
Da kommunale dagligvareinnkjøp var oppe i kommunestyret for et par uker siden, påla lokalpolitikerne rådmannen å legger større vekt på å handle lokalt. I tillegg ba et flertall ham å undersøke om dagens innkjøpsavtale kan avbrytes til fordel for de lokale dagligvarebutikkene.
Kjøpmann Rune Stangeland har likevel sine tvil.
– Jeg er usikker på om dette vil bli fulgt ordentlig opp. Kommunen har i liten grad tatt det lokale næringslivet alvorlig, fremholder kjøpmannen.
– Frykter du trenering av saken?
– Det har vi opplevd allerede. Vi får bare håpe på det beste.
For Stangeland er det uansett viktig å få knesatt prinsippet om at kommunen skal legge vekt på lokale innkjøp.
Mer enn halvert
Forsand kommune inngikk i 2016 avtale med Asko om innkjøp til storhusholdning sammen med 9 andre kommuner. Før avtalen ble inngått, handlet kommunen hos Joker Lysefjorden for 600.000-800.000 kroner i året. I år ligger innkjøpene i Joker-butikken an til å ende på 300.000.
Joker Lysefjorden har tatt et betydelig samfunnsansvar lokalt uten å ta seg betalt. Nå er Rune Stangeland lei av å yte gratis tjenester i en situasjon der kommunen har kuttet innkjøpene drastisk. Innkjøpsansvarlig Torgeir Kvalberg i Forsand kommune har svart med å henvise til reglene for offentlige anskaffelser.
– Fra 1. januar 2020 skal Forsand sammenslås med Sandnes kommune til Nye Sandnes. Hvordan tror du saken kommer til å ligge an etter det?
– Vi får håpe den sammenslåtte kommunen vil se en større verdi i utkantene, svarer Stangeland.
Øker svinnet
Den interkommunale innkjøpsavtalen utløper 1. april neste år. Under kommunestyremøtet ble det spurt om kommunen risikerer regresskrav fra Asko hvis den velger å tre ut av avtalen før den utløper.
Rune Stangeland har forespurt hos grossisten, men har ikke fått noe klart svar til nå.
Han ser imidlertid at avtalen har økt de kommunale innkjøpskostnadene med 10 prosent.
– Det har konsekvenser at man alltid må kjøpe hele kartonger, istedenfor å kunne kjøpe akkurat det volumet man trenger, for eksempel i barnehaven, påpeker kjøpmannen.
Vil man øke svinnet, er hele kartonger en sikker metode.
Velger man å handle lokalt, er det betydeligere lettere å få et volum som samsvarer med behovet.
Forsetter å hjelpe
I flere år har Joker Lysefjorden tatt imot to ungdomsskoleelever med behov for noe mer enn bare skole for å bli værende på «skolesporet». Arbeidstreningen krever tilrettelegning og mange timers arbeidsinnsats fra de butikkansatte.
– Kommer dere til å fortsette med arbeidstreningen?
– Vi kommer til å la den fortsette ut året, svarer kjøpmannen.
– Hva med de øvrige gratistjenestene, som å skifte lyspærer for eldre eller kjøringen av folk til legen?
– Det kommer vi til å fortsette med. Vi kan ikke ta 15 kroner av et eldre menneske fordi vi har skiftet en pære, understreker Stangeland.
Mulig innenfor regelverket
Forsand kommune hadde en gang syv dagligvarebutikker. For kommunepolitikerne har det vært viktig å bevare de to som er igjen.
– De fleste lokalpolitikerne var sjokkerte over innkjøpssituasjonen. Etter møtet i kommunestyret har vi også fått mye sympati fra folk her i Forsand. Dette har vi kommet styrket ut av, fremhever Rune Stangeland.
En utredning til Forsand kommune fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet om mulighetene for å tilrettelegge for lokale innkjøp innenfor regelverket for offentlige anskaffelser, bidro vesentlig til å overbevise kommunepolitikerne. Utredningen, som ble trukket frem under møtet, viser at man kan fastsette lokale kriterier for innkjøpsavtaler og peker også på en rekke andre muligheter for tilrettelegning.
Informasjonen gjorde det lett for kommunestyret å overkjøre motstanden i administrasjonen.
Denne saken sto først på trykk i Dagligvarehandelen 9. oktober.