Julegull for Matsentralen

Publisert: 19. desember 2018 kl 08.59
Oppdatert: 7. januar 2019 kl 08.34

For hver Julegull-pose Maarud selger, får Matsentralen én krone. Nå håper Matsentralen at flere leverandører vil være med på en liknende ordning. 

Én krone her og én krone der kan utgjøre en stor forskjell. I år har Maarud stemt frem at de vil støtte Matsentralen. Den avgjørelsen er de svært fornøyde med.

– Matsentralen er helt unik i sin modell, da de løser både samfunns- og miljøproblemer på en og samme gang. Matsentralen sørger for at overskuddsmat blir delt ut til de som trenger det mest. Mesteparten blir derfor hentet av frivillige organisasjoner, sier Brand & Sustainability Manager Silje Sørfonn Moe i Maarud. 

Liknende prosjekter 

Moe håper de som ikke kjenner til Matsentralen kan bli bedre kjent med dem nå. 

–Vi synes det er fiffig å kunne ha det på posen, for da får vi også inkludert forbrukeren i valget vi har tatt. 

Da Dagligvarehandelen snakket med Maarud 14. desember, hadde potetgullgiganten solgt rundt 90.000 poser med Julegull. Det tilsvarer 90.000 kroner til Matsentralen. 

–Salget er fortsatt i gang ute i butikkene. Vi håper så klart at posene med Julegull blir utsolgt. Det vil i så fall vil gi Matsentralen rundt 200.000 kroner, forteller Moe. 

Maarud har tidligere hatt liknende prosjekter. I 2015 kunne forbrukeren finne en kupong i posen, og selv velge hvilken organisasjon de ønsket å støtte med 10.000 kroner. 

–Vi pleier hvert år å donere en sum til en organisasjon rundt juletider, men i år har vi strukket strikken litt lenger. Vi er opptatt av å bidra til samfunnet vi er en del av. Til høytider som jul, er det ekstra viktig at vi alle tar vare på hverandre. Det er hovedårsaken til at Maarud gir en del av sitt overskudd fra Julegull til Matsentralen. 

–Ønsker dere å gjenta dette til neste år?

–Vi har veldig lyst til det, gitt at Matsentralen også ønsker det. Samarbeidet vårt med Matsentralen varer for alltid, men Julegull vil vare frem til nyttår eller så lenge salget varer, sier hun. 

Avhengig av bred støtte

Daglig leder i Matsentralen, Cristiano Aubert, mener det er flere grunner til at Maarud Julegull er viktig.

Saken fortsetter under annonsen

–Det økonomiske bidraget ligger på rundt 180.000 kroner, som betyr at Matsentralen Norge kan omfordele rundt 45 tonn mat. Det er rundt 90.000 måltider. Det sier litt om effekten av én krone her og én krone der, forteller Aubert til Dagligvarehandelen. 

Matsentralen får også støtte gjennom ulike fond, som Kavlifondet og Gjensidige. Aubert forteller at de er helt avhengige av bred støtte. 

–Det å få inn en slik type folkefinansiering som Maarud har nå, er en utrolig fin og god måte for å få dette til å gå rundt. Fremover vil vi prøve å få til liknende prosjekter med andre produkter, forteller lederen. 

Matsentralen omfordeler overskuddsmat til mennesker som trenger det. Mange som får overskuddsmat fra Matsentralen sliter med å få endene til å møtes, og de vet ikke alltid hvor de skal få tak i neste måltid. 

–En av ti i Norge er definert som fattig, og det tilsvarer over en halv million mennesker. En pose med mat kan bety at en familie har råd til å sende barnet på fotballtrening, eller holde et bursdagsselskap, sier han.

Nå håper Aubert at flere leverandører vil bli med på en lik ordning som Maarud Julegull, enten om det er kortvarig eller langsiktig. 

–Det gjør det lettere for oss å kunne fokusere på det som er viktigst, nemlig det å redde mest mulig overskuddsmat fra leverandørene og grossistene. Vi vil sørge for at maten blir spist og ikke kastet. Vi ser at folk har blitt mer bevisste.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb