Mest luft: Assisterende butikksjef Håkon Skjegstad hos Jacobs på Holtet sørger for at chipshylla er full. Riktignok for det meste med luft. Nå etterlyser Dagligvarebransjens Miljøforum en dugnad for å snu den miljøfiendtlige utviklingen

Selger 50 prosent luft!

Publisert: 3. mai 2018 kl 21.54
Oppdatert: 15. mai 2018 kl 11.31

Målet var at bransjen skulle bli flinkere til å fylle poser, bokser, kartonger og begre. I stedet fylles emballasjen av stadig mer luft.

Det fraktes mye luft til engroslagrene, til butikkene og hjem til forbrukerne. Og det mest bekymringsfulle er at fyllingsgraden synker jevnt og trutt år om annet.

Dagligvarehandelens Miljøforum (DMF) gjennomførerer halvårlige kartlegginger av fyllingsgraden i norske dagligvarer. Bare fra 2015 til andre halvår i 2017 har den falt fra 50,7 til 48,6 prosent. I produktene utgjør altså luften nå mer enn halvparten av innholdet.

Bekymringsfullt

Problemet har stått på agendaen i mange år, men tross formaninger og appeller har de fleste leverandørene ikke gjort nok for å bedre situasjonen.

I sin statistikk, der målingene er gjennomført av Trade Solution, har DMF ved siste kontroll 60 varegrupper. 10.268 varer er undersøkt, og tendensen er nedslående; for 33 av varegruppene er fyllingsgraden gått ned. Det samme er den gjennomsnittlige fyllingsgraden.

Til Dagligvarehandelen sier Roar Getz i DMF at han er skuffet over utviklingen.

– Vi har hatt et langsiktig mål om å øke fyllingsgraden med fem prosent. I stedet har den gått ned med to prosent.

Må tenke selv

Selv om DMF og handelens aktører har tatt opp problemet med industrien later det til at de har snakket til døve ører.

– Men vi skal ikke skjære alle over en kam, sier Getz.

– Det finnes hederlige unntak der leverandører har klart å utnytte emballasjen bedre. For eksempel gjorde Diplom-Is for en stund siden et grep som ga stor uttelling: man dyttet ispinnen én centimeter lenger inn i iskremen. Dette ga et stort resultat.

– Hva er industriens motivasjon for å la fyllingsgraden gå feil vei?

– Jeg tillater meg å tro at grunnen er at leverandørene har en overdreven tro på at store facinger selger bedre, og at forbrukerne ikke gjør aktive tiltak for å si fra til de som fokuserer mest på dette. Men det kan også være at større og større fokus på mindre størrelse på produktene ikke bare gir mer emballasje, men også mer luft fordi man velger standard- emballasjer som ikke alltid er tilpasset det nye produktet.

Saken fortsetter under annonsen

Vil ha dugnad

– Og hvordan mener du problemet kan kommes til livs?

– Nøkkelen vil være at innkjøp og kategori i kjedene må være bevisst på hvordan løsningen er når leverandørene kommer og presenterer nyheter. Er det et optimalt produkt, har det større fyllingsgrad enn snittet i varegruppen det skal inn i? Er emballasjen materialgjenvinnbar, altså, kan produktet få komme inn, eller må det forbedres? Også EU har satt søkelys på denne problematikken, så vi er absolutt i en situasjon der vi bør få igang en større dugnad, sier Roar Getz i DMF.

Les også: Torbjørn Johannson: – Vi må bli strengere!

Denne saken her hentet fra Dagligvarehandelens papiravis 2. mai.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb