Stengt på dagen: Kjøtt som skulle kastes og selges ble oppbevart i frysebokser og på hyller som var skitne og rustne. Foto: Mattilsynet

Delikatessebutikk stengt på dagen – fant bedervet kjøtt

Publisert: 7. mars 2019 kl 11.48
Oppdatert: 19. mars 2019 kl 09.54

19. februar utførte Mattilsynet en uanmeldt inspeksjon hos Bergen Kjøtt & Delikatesser. Tilsynet avdekket grove, helsefarlige funn og butikken ble stengt med umiddelbar virkning.

I Mattilsynets rapport skriver inspektørene at «i en fryseboks lå det kjøtt som skulle brukes og kjøtt som var gammelt og skulle kastes om hverandre. Størsteparten av kjøttet var uten emballasje og merking. I bunnen av fryseboksen lå kjøtt mellom, under og oppå store mengder rimfrost og rusk».

Butikken har holdt til på Nesttun i Bergen siden slutten av 2014.

Under inspeksjonen fant Mattilsynet blant annet:

  • Kjøtt mellom, under og oppe på store mengder rimfrost og rusk i en fryseboks
  • Avfall som ble oppbevart i samme kasser som varer som skulle selges.
  • At butikken ikke hadde system og rutiner for sporing av varer.
  • Bildekk som ble oppbevart i området mellom utsalg og kjøkken.
  • Gammelt kjøtt på lageret som luktet surt og var misfarget.
  • Gammelt kjøtt som ble oppbevart sammen med nytt kjøtt i fryseren.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet listet opp totalt 26 punkter i sin rapport. Eieren ble ilagt omsetningsforbud for kjøtt og pølser med innhold av ulovlig fargestoff. Regelbruddene blir, ifølge rapporten, vurdert som «svært alvorlig for mattryggheten».

– Det er alltid alvorlig når Mattilsynet stenger en butikk med umiddelbar virkning. Vi gjør det kun i tilfeller vi anser det som helt nødvendig. I denne butikken sto det svært dårlig til. Det er jo en fare for at folk kan ha kjøpt bedervet kjøtt. Det er jo nettopp for å hindre at folk blir syke at vi har strenge regler på dette området og at vi er på tilsyn og stenger der det er nødvendig. Når man lager og selger mat til andre tar man på seg et stort ansvar for at maten er trygg å spise, sier seniorinspektør Irmelin H. Grini til NRK.

Dagligvarehandelen har forsøkt å få kontakt med driftsansvarlig Abdelmalek Kerrar, men har ikke besvart våre henvendelser. Til Dagligvarehandelen skriver eier Hamza Fahd Matallah i en sms at han ikke er fornøyd. Han sier han stolte på at partneren som driftet butikken kunne reglene. Videre skriver Matallah at det kunne vært han og hans barn som spiste på et slikt sted, og at han er glad for at Mattilsynet fant feilene før noen ble rammet. I meldingen skriver han at han flyttet fra Bergen i 2016, og kun har vært involvert økonomisk siden det. Nå ser Matallah etter noen andre som kan drifte butikken.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb