– Den økologiske juleribba har klare fortrinn
– Ribbe er førstevalget for mange på julaften. Bruk muligheten til å støtte de som er best på dyrevelferd. Den økologiske juleribba har klare fortrinn her, sier daglig leder Børre Solberg i Økologisk Norge.
– Vi nordmenn handler julemat for rundt 24 milliarder, og hver krone kan være en stemme til et jordbruk der naturlig atferd, bedre plass og bedre dyrevelferd er sentralt, sier Solberg, som håper at mange vil velge økologisk julemat i år.
Over 99 prosent av all norsk gris holdes i innendørs driftssystemer, ifølge Nortura. I fjøset skal grisene kunne ligge på tett gulv med strø, men i realiteten ligger mange på betonggulv med lite strø som blant annet kan føre til sår på huden hos purker, ifølge Juni Rosann Hansen hos Agropub.
Økologiske griser er de eneste grisene som garantert ser dagslys og som skal ha fri tilgang til uteområde gjennom hele året, ifølge det økologiske regelverket. Ute kan de rote med trynet i jorda, som er formet til å grave ietter mat – grisen er en kløpper på å pløye opp jorda. Økologisk skogsgris og frilandsgris bor gjerne ute hele året, med tilgang til små hytter med halm og varmelampe.
– Å produsere billig mat i store volumer og samtidig sørge for god dyrevelferd, blir som å stå i spagaten, mener grisebonde Heinrich Jung.
En annen kjent aktør er Grøstad gris i Vestfold. Ribben fra Grøstad er svært populær hos Meny.
– Vi har bygget opp et helt anlegg for å vise fram verdien av å ha grisene på frilandsbeite, forteller Gry Beate Knapstad fra Grøstad gris til Ren Mat. Bedriften samarbeider med flere bønder, slik at det er mindre og flere besetninger av hensyn til dyrenes velferd.