Bjørn Mietinen, 1. nestleder i Handel og Kontor, vil ha flere fagorganiserte ute på bensinstasjonene.

Få fagorganiserte i KBS

Publisert: 22. september 2019 kl 18.03
Oppdatert: 25. september 2019 kl 10.04

Handel og Kontor klør seg i hodet over den lave organiseringsgraden på bensinstasjonene.

– Bare snaut 500 av rundt 15.000 ansatte er fagorganisert. Det er veldig lavt, fastslår Bjørn Mietinen, som er 1. nestleder i Handel og Kontor.

Skiftarbeid

– Hvorfor er det slik?

– Det er et veldig godt spørsmål. Man kunne kanskje tenke seg at det har med sammensetningen av ansatte å gjøre, at det er snakk om mange studenter og unge, og mye deltid. Men når vi undersøker nærmere, ser vi at det også er veldig mange godt voksne folk ute på stasjonene, fastslår Mietinen.

– Kan skiftarbeid være noe av årsaken?

– Ja, trolig. Dette er jo gjerne små bedrifter med få ansatte, og de jobber ulike skift. Det kan kanskje føre til at ansatte snakker mindre sammen, noe som kan være et hinder for fagorganisering.

Forbundet i ryggen

Mietinen mener det er viktig for de ansatte ute på bensinstasjonene å fagorganisere seg.

– Det er mange fordeler ved å være fagorganisert. Vi jobber for de ansattes rettigheter, og de har oss i ryggen dersom det blir problemer på arbeidsplassen. Men vi vil også kunne være en ressurs for Virke KBS sine medlemsbedrifter. Vi er opptatt av rammevilkårene for bedriftene våre medlemmer jobber i, og i enkelte tilfeller kan det for eksempel være aktuelt å snakke med oljeselskapene om kontraktene og hvilke krav de stiller til forhandlerne sine, sier Handel og Kontors nestleder.

– Samtidig er vi allerede en medspiller for Virke KBS i mange viktige saker, og jeg opplever at samarbeidet oss i mellom er godt. Med flere medlemmer i bransjen, vil vi kunne være en enda bedre alliert.

Lavtlønnede

Ifølge Mietinen ser også Virke KBS lyst på økt organiseringsgrad i bransjen.

– Jeg opplever at de ser positivt på om flere fagorganiseres. Det vil rett og slett innebære mer ordnede forhold i hele bransjen, og et tettere samarbeid.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom de ansatte organiserer seg, er det særlig ett område de kan regne med drahjelp i første omgang.

– De stasjonsansatte tjener i gjennomsnitt 3.000 kroner mindre i måneden enn gjennomsnittet i varehandelen. Jeg ser absolutt ingen grunn til at en stasjonsansatt skal tjene mindre enn en som jobber i en dagligvarebutikk, understreker Bjørn Mietinen.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb