Leder i Virke KBS Iman Winkelman. Illustrasjonsfoto av valgboks: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hvorfor er lokalvalget viktig for norsk servicehandel?

Publisert: 27. august 2019 kl 11.19
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

9. september avgjøres sammensetningen til 356 kommune- og bystyrer for de neste fire årene. For mange kommuner vil høstens valg innebære bytte av ordfører og nye grupper av partier som har flertall i den enkelte kommune. I andre kommuner vil den politiske situasjonen forbli uendret. 

Den norske servicehandelsnæringen er sterkt tilstede lokalt. Næringen består av over 3000 virksomheter med til sammen mer enn 15.000 sysselsatte. 75 prosent av bransjens omsetning skjer utenfor de største byene, og det er knapt en eneste kommune som ikke har en eller flere kiosker eller bensinstasjoner representert i nærmiljøet til egne innbyggere.      

Enkelte tror disse bedriftene først og fremst er opptatt av hvilke rammebetingelser Stortinget vedtar. Det er bare delvis rett. For alle disse bedriftene betyr det også noe hvilke vedtak som fattes i det enkelte kommune- og bystyre. Det er med andre ord ikke likegyldig hvem som blir ordfører, eller hvilke politiske flertall velgerne stemmer frem ved høstens valg.   

For mange av våre medlemsvirksomheter spiller lokalpolitikerne en nøkkelrolle i arbeidet med å legge til rette for at kiosker og bensinstasjoner kan utvikle og drive sin virksomhet. Der er ikke nødvendigvis staten, men ofte kommunene som sitter med siste ord i forbindelse med viktige beslutninger relatert til:    

  • Smidige saksbehandlingsprosesser som gjør det mulig for bensinstasjonene å etablere et godt ladetilbud for landets stadig flere elbilister.
  • Beslutninger som medfører at man bevarer levende sentrumsområder der kioskene ofte inngår som et viktig servicetilbud.  
  • Tilrettelegging for at bilen fortsatt kan spille en viktig rolle som transportmiddel i forbindelse med både jobb- og fritidsreiser.  
  • Behov for god informasjon, veiledning og tilrettelegging når det gjelder saker som reguleres av Plan og bygningsloven. 

Mange kiosker og bensinstasjoner spiller ikke bare en viktig næringsrolle, men fyller også en verdifull samfunnsrolle. Der servicetilbudet ofte er begrenset ellers, fungerer servicehandelen som en sosial møteplass med omsetning av drivstoff og dagligvarer i kombinasjon med rollen som formidler av tjenester knyttet til apotek, bank og post. I tillegg bidrar næringen med verdifulle arbeidsplasser lokalt på steder der jobbmulighetene ellers er nokså begrenset. 

Godt valg!

Ledige stillinger – Dagligvarejobb