Ingen timer å miste, ingen dager å tape…
I 1913 ble det vedtatt en lov som sa at søndagen skulle være en fridag for ansatte i handelsnæringen. Et kjempemessig framskritt for ansatte og deres familier.
I dag er hovedregelen at butikker ikke skal holde åpent på søndager. Et unntak er Brustad-buene med en maks salgsflate på 100 kvadratmeter. HK er ikke ute etter omkamp om dem.
I sommer har vi sett at enkelte kjøpmenn har tatt seg til rette gjennom å holde større butikker åpne på søndager. Våre tillitsvalgte i Bergen anmeldte derfor tre butikker som holdt ulovlig åpent. Politiet henla saken fordi de ikke hadde ressurser til å etterforske den. Dette til tross for dokumentasjon for og innrømmelser av ulovlighetene. Våre tillitsvalgte satte de manglende ressursene hos Politiet i sammenheng med politireformen. Det falt Høyres justispolitiske talsmann og stortingsrepresentant Peter C. Frølich, tungt for brystet. Han siteres i en av Bergensavisene og mener forbundet «rett og slett må skjerpe seg». Han mener det er en fillesak at butikkene holder søndagsåpent. Vi mener det er langt mer alvorlig enn som så!
Om det er politireformen eller ei som har skylden for sommerens henleggelse, kan sikkert diskuteres. Det som er helt sikkert er at politiet ikke hadde ressurser til å etterforske saken og henla den. Det synes vi, i motsetning til Høyres justispolitiske talsmann, er alvorlig.
Det bør ikke være en fillesak for Høyre om noen bryter loven og tar markedsandeler fra mer seriøse konkurrenter. Å mene at det er greit at noen kjøpmenn skor seg på andres lovlydighet er ugreit. Vi trodde Høyre støttet opp om lovlydighet, heller enn å heie fram lovbrytere.
Noen må jobbe på søndag. Vi må ha politi, brannfolk og helsepersonell på jobb, for at vi skal være trygge. Beredskapen hviler aldri, men søndagen skal være en dag hvor flest mulig har fri. Og i dag har folk flest fri på søndager, selv om Høyre og regjeringspartnerne Venstre og Frp ivrer etter å åpne flere butikker denne dagen.
Hvorfor skal ansatte i butikkene avstå fra søndagsfri? Vi har også venner og familie. Vi vil også dra på fjelltur, se en fotballkamp eller slappe av. Hverken ansatte eller arbeidsgiverne ønsker søndagen som hverdag. Hverdager har vi nok av. Flertallet i folket ønsker det heller ikke, de ønsker å ta vare på søndagen som en annerledes dag.
I 111 år har HK lagt ned stor innsats for å bedre lønns- og arbeidsvilkår for ansatte. Ikke minst for å avtalefeste og lovfeste arbeidstidsordninger som skal gi oss tid til familie, fritid og et sosialt liv. Vi i HK vil fortsette å kjempe for at søndagen skal være en annerledes dag også for de ansatte i handelsnæringen. Og vi vil jobbe sammen med arbeidsgiverne for å legge til rette for konkurranse på like vilkår.
Reguleringen av søndagshandelen er et samfunnsmessig ansvar. Hvis politiet ikke har ressurser til denne oppgaven, må det finnes andre løsninger. Kanskje bør Konkurransetilsynet eller Økokrim overta håndhevingen?