Myndighetene ber publikum være årvåkne for å bidra til å hindre den fryktede dyresykdommen afrikansk svinepest fra å komme til Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Mattilsynet advarer mot å ta med svinekjøtt fra Øst-Europa

Publisert: 26. februar 2019 kl 11.35
Oppdatert: 8. mars 2019 kl 09.37

NTB: Mattilsynet frykter at sykdommen afrikansk svinepest skal komme til Norge og advarer folk på reise om å ta med kjøttvarer fra Øst-Europa.

Afrikansk svinepest er en fryktet sykdom som smitter mellom griser. Viruset har nylig spredt seg til Europa, og nå gjør myndighetene alt de kan for å forhindre at sykdommen får innpass i Norge. 

– Dette er en dyresykdom som vi er svært bekymret for at skal komme til Norge. Foreløpig så ser vi at den sprer seg sakte, men sikkert fra Baltikum, og den har blitt oppdaget så langt vest som Belgia, sier seksjonssjef for dyrehelse Anne Marie Jahr i Mattilsynet.

Ikke farlig for mennesker

Den svært smittsomme sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller vaksine. Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker.

– Vi har innført en rekke tiltak som skal redusere risikoen for at smitten skal komme hit, men vi er avhengige av at folk hjelper oss. Derfor jobber vi for å øke bevisstheten om afrikansk svinepest, både hos folk flest og hos bøndene, skriver Jahr i en epost til Dagligvarehandelen. 

Mattilsynet ber folk som har vært på reise i Øst-Europa om ikke å ta med kjøttvarer hjem, samt at de holder seg unna svinegårder rett etter at de kommer hjem. Viruset blir omtalt som hardført og kan overleve lenge i jorden eller i matvarer. Av samme grunn advares også folk fra å kaste matavfall i naturen.

– Det er ikke uvanlig at folk har med seg mat fra hjemlandet enten de er på ferie eller kjører langtransport. Kaster de fra seg restene på en rasteplass, eller hvor som helst i eller i nærheten av skogen, kan de bli spist av villsvin som da blir syke og sprer smitten videre. Mattilsynet advarer på grenseoverganger og rasteplasser mot smitte av afrikansk svinepest. Der turister og utenlandske sjåfører ferdes er det hengt opp plakater hvor Mattilsynet på syv forskjellig språk advarer folk mot å kaste matavfall utenom søppelbøtter. 

Kan gjøre tiltak

Også i Danmark har myndighetene satt i verk tiltak for å hindre sykdommen i å komme inn i landet. Myndighetene har satt av 42 millioner kroner for å bygge et sju mil langt gjerde langs grensen mot Tyskland. Dette gjøres for å hindre uvedkommende villsvin som kan være bærere av smitten, i å komme inn i landet. Jahr forteller at bøndene kan gjøre tiltak for å sikre at avløsere og andre ansatte ikke tar med seg smitte fra andre land inn i grisehuset.

– De må sørge for at smittevernet på gården er godt og for å ha en oppdatert smittevernplan. Smitten kan følge med i kjøttvarer, på klær og sko, jaktutstyr, jord og redskaper, så bøndene må ta forholdsregler.

I Kina ble nylig 200.000 griser slaktet i et forsøk på å stanse smitten.

(©NTB)

Ledige stillinger – Dagligvarejobb