Mer norsk økologisk frukt og grønt krever effektiv verdikjede
Hvordan kan aktørene i dialogforum samarbeide for å løse problemstillinger innen verdikjeden for økologisk frukt og grønt? Spørsmålet blir stilt i dialogforum for økologisk landbruk når landbruksministeren samler aktører i økologisk landbruk for bedre samkjøring mandag 16. september. På oppdrag fra Landbrukets Økoløft har AgriAnalyse gjennomført en elektronisk spørreundersøkelse blant norske bønder som kan vise hvordan bøndene selv ser på saken.
– Det norske markedet for økologiske varer har vokst de siste årene mer enn produksjonen, som medfører at den økte etterspørselen blir dekket av import. Det må være sentralt for diskusjonen i dialogforumet hvor viktig det er at norsk produksjon ligger i forkant av markedet slik at forbrukeren kan få tak i norske økologiske varer i tiden fremover, sier prosjektleder for Landbrukets Økoløft, Markus Brun Hustad.
Målet med spørreundersøkelsen var å få en bedre forståelse av hvordan både konvensjonelle og økologiske bønder tenker og vurderer sin produksjon, hvilke holdninger de har til økologisk produksjon, og hva som skal til for at flere skal legger om til økologisk produksjon i Norge. Undersøkelsen ble sendt ut til i underkant av 4.000 bønder, med en svarprosent på 34 prosent.
Satsning på grøntsektoren er et konkret resultat av året jordbruksoppgjør. Dette skal bidra til å øke andelen norskprodusert frukt og grønt i Norge. Frukt- og grøntsektoren er i vekst og utgjør om lag 12 prosent av verdiskapingen i landbruket. Arealet for økologiske grønnsaker økte med 5,3 prosent fra 2017 til 2018, ifølge tall fra Landbruksdirektoratets årlige rapport. Omsetningen av økologiske grønnsaker i dagligvarehandelen økte med 0,5 prosent i samme periode, mens det var noe nedgang for økologisk frukt og bær. Generelt økte omsetningen av økologiske varer i dagligvarehandelen med 8 prosent fra 2017 til 2018.
Undersøkelsen som er gjennomført viser at flere av bøndene som har lagt om til økologisk produksjon oppga at bedre økonomi og merpris var en av de viktigste grunnene til at de la om. Samtidig sier 38 prosent av de konvensjonelle produsentene at de ikke har lagt om til økologisk fordi de forventer dårligere lønnsomhet. Nesten er tredjedel av de økologiske produsentene oppgir at lønnsomheten har blitt bedre etter omlegging. For en tredjedel er lønnsomheten omtrent den samme.