Foto: Emma Gerritsen

Økoveksten flater ut første halvår

Publisert: 17. september 2019 kl 19.04
Oppdatert: 19. september 2019 kl 08.04
Økologiske matvarer omsatte for 1,45 milliarder kroner første halvår i 2019. Dette er en økning på 1,9 prosent sammenlignet med samme periode året før. Bær, frukt og grønnsaker var blant produktene med størst vekst. Omsetningen av meierivarer gikk ned, skriver Landbruksdirektoratet.
 
– 2018 var et krevende år for alle, men norske økobønder er klare til å levere mere økoprodukter enn det som omsettes nå. Utfordringen er å få produktene ut til forbruker i butikk. Dette var hovedtema i Dialogforum for økologisk jordbruk sist mandag. Da så vi spesielt på verdikjedene for frukt og grønt. Lite og umodent marked, bortfall av konkret og ambisiøst nasjonalt økomål, svake verdikjeder og politikernes manglende vilje til å bruke offentlig innkjøp som virkemiddel kan forklare en svakere gjennomsnittlig omsetningsvekst første halvår 2019, skriver daglig leder Børre Solberg i Økologisk Norge i en epost til Dagligvarehandelen.
 
Omsetningen av økologiske grønnsaker i dagligvarebutikker var på nær 308 millioner kroner i første halvår, en økning på 5,7 prosent fra samme periode i fjor. Økologiske grønnsaker står for en fjerdedel av den totale omsetningsøkningen av økologiske matvarer gjennom dagligvarebutikker i første halvår.
 
– Økologiske egg, gryn og urter er blant produkter som har hatt kraftig vekst mens andreproduktgrupper har hatt tilbakegang eller svakere vekst. Vi er spente på langtidseffekten av nedskaleringen av norsk melkeproduksjon som følge av bortfall av Jarlsbergosteksport. Det er markedsmuligheter for økomelk, men vi frykter at nedskaleringen fører til svekket verdikjede og underdekning på norsk økomelk.
 
Økologisk frukt, bær og nøtter ble omsatt for 128 millioner kroner i 1. halvår 2019, cirka 7 prosent mer enn i samme periode i 2018. Økologiske bær har økt i popularitet siste årene, blåbær økte omsetningen med 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb