– Skremmende å legge ned melkeproduksjon

Publisert: 18. oktober 2019 kl 09.24
Oppdatert: 18. oktober 2019 kl 13.33

Synnøve Finden sier at de trenger melk, samtidig som at staten skal bruke 200 millioner skattekroner på å legge ned melkeproduksjon.

– Det er skremmende. I tillegg har vi i dag ordninger som hindrer oss i å få tak i mer melk. Vi mener staten burde bruke penger på å sørge for å styrke konkurransen og samtidig ivareta norske bønder og norsk produksjon, sier Trond Haug. Han mener at Tines konkurrenter holdes utenfor når beslutninger om meierisektoren tas.

Les også: Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter

– Vi er mot at man skal legge norsk melkeproduksjon. Vi vil derimot være med på å utvikle norsk meieribransje. Bransjen burde sammen sett på alle mulige løsninger for å opprettholde norsk melkeproduksjon. Det er kritikkverdig at ikke alle aktørene i bransjen har fått være med på denne diskusjonen, sier han.

Synnøve Finden eier et meieri på Tolga, som foreløpig står tomt i påvente av at de «riktige betingelsene kommer på plass». Her kan de ta imot 40-60 millioner liter melk på kort varsel. – Tidligere erfaringer fra meierimarkedet og alle andre markeder vi opererer i viser at økt konkurranse gir økt forbruk og vekst, sier Haug.

– Hvis dere står klare til å ta imot mer enn 40 millioner liter melk på Tolga i dag og det er overskudd av melk i markedet: hvorfor kan dere ikke bare kjøpe den melka dere trenger?

– Det er to grunner til det. Det ene er pris. Tine har lik pris uansett hva de produserer, mens avhengige aktører har ulik pris, forklarer han. Hvis Synnøve Finden kjøper inn melk som skal brukes til ost eller yoghurt, får de en såkalt feilretting av prisen på 27 øre per liter. De mener den bør være på minst 77 øre. Dersom melken i stedet skal brukes til flytende produkter får de feilretting på 77 øre.

– Men Tine har en forsyningsplikt på kun 15 millioner liter melk. Det er et for lite volum til å kunne få til lønnsom drift, mener Synnøve Finden-sjefen. 

– Hvilke hindringer ligger i veien for at dere «overtar» melken som i dag brukes til å lage Jarlsberg for eksport? 

– Riktig feilretting av prisen og at taket på 15 millioner liter på forsyningsplikt heves.

– Får dere kjøpt den melka dere trenger i dag? 

– Til Alvdal og Namsos får vi kjøpt den melken vi trenger, men vi mener vi kjøper den til feil pris. Det gjør det krevende å kunne konkurrere når man ikke har like vilkår.  

Bakgrunnen for endringene i melkeproduksjonen er at Tine frem til nå har mottatt subsidier for å selge Jarlsbergost i utlandet. Når eksportstøtten nå forsvinner frigjøres 70 millioner kroner. Disse pengene skal ifølge avtalen mellom staten og Norges Bondelag benyttes til å styrke konkurranseevnen for norsk melk på hjemmemarkedet.

– Synnøve Finden tar for gitt at disse midlene skal benyttes til å styrke konkurransefremmende tiltak i PU-ordningen, sier Haug. PU står for prisutjevningsordningen

Saken fortsetter under annonsen

 Synnøve Finden mener at en av grunnene til at melkeforbruket faller i Norge, er at det er for lite konkurranse og innovasjon. Nå har man ifølge meieriet en kjempemulighet til å styrke konkurranse og få fram nye innovative produkter som kan erstatte volumet av søtmelk, som har falt i årevis.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb