Foto: Piraya

– Tidlig å si om dokumentaren skaper endringer

Publisert: 27. juni 2019 kl 14.20
Oppdatert: 22. august 2019 kl 11.14
– God dyrevelferd er en forutsetning for å være leverandør til Rema 1000, og vi stiller strenge krav til alle våre samarbeidspartnere. De forholdene som kommer frem i filmen er overhodet ikke i tråd med dette, og vi vil følge opp med alle leverandører, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, Mette Fossum. 

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen mener det er for tidlig å si om salget er påvirket av forrige ukes dokumentar, men understreker at det som kommer fram i dokumentaren er fullstendig uakseptable lovbrudd. 

– Norgesgruppen aksepterer ikke at dyr behandles dårlig, og vi stiller tydelige krav til våre leverandører om god dyrevelferd. Våre kunder mener det er viktig med god dyrevelferd, og vi er opptatt av at landbruket lever opp til forventningene fra forbrukerne, sier Søyland. 

– Ingen endring

Ingen som fikk med seg dokumentaren på NRK, vil kunne unngå å kjenne bismaken neste gang de spiser en pølse eller en skive bacon. Men hittil har ikke salget endret seg, ifølge Remas kommunikasjonsdirektør.

– Vi ser hittil ingen endring i salget av svin i våre butikker etter at dokumentaren ble vist. Dette kan være noe påvirket av godt salg av grillmat i perioden. Vi har også et utvalg av økologiske svineprodukter under merket Kolonihagen som har god dyrevelferd og som mange kunder etterspør, sier Fossum.

Coop sier forholdene som avdekkes i filmen er totalt uakseptable, og at de har vært i kontakt med alle sine leverandører for å forsikre seg om at de tar saken på alvor. 

– Vi har ikke sett noen endringer i salget som dokumentarfilmen kan forklare. Salget av kylling og vegetar er stabilt, og i den grad det er noen endring i salget av svineprodukter, tror vi det først og fremst skyldes det elendige grillværet som har vært til nå. Det er for tidlig å si om dokumentaren skaper endringer hos forbruker, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

– Trist sak

– Hva er deres tanker rundt svinedokumentaren?

– Forholdene som avdekkes i filmen er totalt uakseptable, og en praksis vi tar sterk avstand fra. Vi har også gått gjennom avtalene med leverandørene våre hvor det fremgår klart og tydelig hvilke krav vi setter til god dyrevelferd og understreket at brudd på dette vil få konsekvenser, sier Kristiansen.

Han sier Coop samtidig velger å tro at dette ikke er representativt for det store antallet norske produsenter.

– Dette er en trist sak for alle de bøndene som viser omsorg og respekt for dyrene sine, og gjør en stor innsats hver eneste dag for å levere mat til våre butikker. Dersom forbrukeren nå velger å spise annet kjøtt enn fra svin, vil hverdagen for disse bøndene bli enda tøffere, og reguleringslageret vil bare bygge seg enda større. Vi er alle enige om at det som ble avslørt i filmen er totalt uakseptabelt, men nå må vi jobbe sammen i hele verdikjeden for å bygge opp tilliten til norsk svineproduksjon og sørge for alle gårder har god dyrevelferd. 

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb