Virke KBS: – Sukkeravgiften dreper norsk servicehandel
Utvalget som har vurdert særavgiftene på typiske kioskvarer, vil erstatte avgiften på sjokolade- og sukkervarer med en ny helsebegrunnet avgift
Det var hovedkonklusjonen i innstillingen fra det regjeringsoppnevnte utvalget, som ble presentert tirsdag.
Enkelte medlemmer av utvalget foreslår å gå inn for endringer i dagens avgifter allerede før man foretar ytterligere utredninger om en ny helsebegrunnet avgift. Disse foreslår konkret at sukkerfrie varer som eksempelvis dropps, og drikkevarer med kunstig søtstoff, får redusert avgift. Utvalgets flertall mener imidlertid at en avgift på sukker i utgangspunktet bør utformes som en generell avgift på tilsatt sukker i alle mat- og drikkevarer.
Utvalget skriver selv at det er utfordringer med å få til en slik avgiftsomlegging ettersom det ikke fremkommer hvor mye sukker som er tilsatt alle produkter, og at en avgift basert på mengde sukker dermed ikke er praktisk gjennomførbar.
Virke KBS er fornøyd med signalene om å oppheve avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Leder av Virke KBS, Iman Winkelman, ber politikerne bør bruke utredningen de nå har mottatt til å ta et generaloppgjør med en avgiftspolitikk som bidrar til at arbeidsplasser eksporteres til utlandet:
Dagens avgiftsregime er sterkt medvirkende til at den samlede grensehandelen fra Norge er større enn hva norske kiosker og bensinstasjoner oppnår i årlig omsetning.
– Et særnorsk høyt skatte- og avgiftsnivå på typiske kioskvarer bidrar til omfattende grensehandel, og i særdeleshet med de varer som er avgjørende for å sikre servicehandelen tilstrekkelig omsetning og lønnsomhet, sier Winkelman i en pressemelding.
Winkelman peker på at man gjennom utredningen konkluderer med at nordmenn grensehandlet for vel 15,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2018. Til sammenligning var kiosk- og bensinstasjonsnæringens samlede omsetning justert for drivstoffsalg på omtrent 14,5 milliarder kroner i 2017.
– Over tid har det vært en nedgang i antall kiosker og bensinstasjoner. Utviklingen kan delvis forklares med at norske politikere har gjort det stadig mer lønnsomt for nordmenn å kjøpe kioskvarer fra utlandet. Dette går ut over næringens evne til å overleve i en tid der grensehandelen foregår både fysisk og via nett, sier Winkelman.
Han peker på at netthandel med sjokolade og sukkervarer er svært utbredt, og at det eksempelvis nå før påske kjøres massive markedsføringskampanjer i regi av aktører som blant annet Max Godis. Virksomheten opererer med nettsalg av smågodt fra Sverige og slipper unna det særnorske avgiftsnivået på sjokolade- og sukkervarer.
Virke KBS-sjefen er også usikker på om avgiftspolitikken er best egne til å løse folkehelseutfordringene knyttet til høyt konsum av sjokolade- og sukkervarer:
– Over tid har det vært en jevn vekst i nordmenns vekst i nordmenns etterspørsel etter sjokolade- og sukkervarer. Ved å legge høye avgifter på disse varene skaper man en hamstringskultur der man legger til rette for overkonsum i forbindelse med grensehandel. Da er det bedre at varene etterspørres i det lokale markedet der insentivene for hamstring ikke blir like sterke som ved grensehandel, hevder Winkelman.
Han forventer nå at regjeringspartiene følger opp utredningen gjennom konkrete initiativ der avgiftspolitikken på sjokolade- og sukkervarer trappes ned.