2D merking hever produktinformasjon til et nytt nivå
2D kode er en fellesbetegnelse for en digitalt avlesbar kode, som i tiden kommer til å erstatte den nåværende strekkoden. Fordi 2D koden kan inneholde langt mer informasjon enn den «vanlige» lineære strekkoden, åpnes det for at bransjeaktører nå kan dele langt mer informasjon om enkeltprodukter.
– Ved å scanne 2D kodene kan man enkelt finne detaljer som hvor produktet er laget, hvem som har laget det, ingredienser og allergener, produktets karbonavtrykk, tilbud, matoppskrifter, nettsider, konkurranser og mye annet. Den nye koden er også et bidrag til en mer bærekraftig utvikling da produktene kan prises dynamisk etter holdbarhet, noe som kan bidra til at produktene blir solgt og ikke kastet, sier IDM og ansvarlig for dagligvarebransjen hos GS1 Norway, Renate Arntsen i en pressemelding.
Tre forskjellige dynamiske koder
Mulighetene rundt informasjonsdeling og 2D gjøres også aktuelt gjennom Europakommisjonen sin nye «Green deal», forteller Renate Arntsen.
– Kommisjonen ønsker en revisjon av EU`s forbrukerlov, der hensikten er å sikre at forbrukere får pålitelig og relevant informasjon om produktet på salgsstedet. Forbrukere skal få vite mer om levetid, tilgjengelighet av reparasjonstjenester, reservedeler og reparasjonsmanualer når de kjøper et produkt i fremtiden. Dette er nok bare begynnelsen på krav som kommer rundt merking av produkter, sier Arntsen.
I dag blir det i hovedsak benyttet tre forskjellige dynamiske koder til merking av produkter: GS1 Databar, GS1 Datamatrix og GS1 QR. De tre skiller seg fra hverandre på egenskaper – som hva slags og hvor mye informasjon de kan inneholde – samt hvordan de leses av (dekodes).
Ser mulighetene
Einar Arve Nordang er Supply chain manager for Orkla Foods Norge. Som leverandør til dagligvarebransjen ser han mulighetene som ligger i 2D merkingen.
– Fryst pizza har jo sjelden problemer med holdbarhet, så for vår del handler dette om informasjonsdeling. Den store fordelen for oss slik jeg ser det, ligger i at vi kan invitere til mer interaktivitet med våre sluttkunder. Dette åpner muligheten for å tilby sporing på alle råvarer, eller engasjere med «promotions» og aktiviteter kundene kan være med på, sier Nordang i en melding.
– I dag får vi strekkoden trykket og klar på emballasjen, men skal vi kunne nyttiggjøre oss mulighetene ny teknologi gir oss, må vi nok trykke QR eller lignende på emballasje i sanntid, sier Einar Arve Nordang i Orkla Foods.
Én kode?
En markedstilpassing til 2D er ikke gjort over natten. Utover det rent tekniske er den største utfordringen å få hele bransjen til å enes om én standard for 2D koding. På den måten unngår man flere typer merking på ett og samme produkt, mener Arntsen.
– Å kunne lande på en felles 2D kode vil forenkle informasjonsdelingen i hele verdikjeden og helt ut til forbruker. Dette vil være mulig dersom man tidlig går i dialog og finner en god løsning som alle kan benytte seg av. Dagligvarebransjen har gode rutiner for samarbeid gjennom STAND.no, noe som gir meg tro på at vi kan lykkes også i denne prosessen.