I den søte førjulstid: Ass. butikksjef Ingrid Grundt Hansen og butikksjef Kri Sanmuganathan hos Meny Rasta er spente på hvordan salget av bakevarer blir når julen nærmer seg.

Bakeboom

Publisert: 6. november 2020 kl 09.57
Oppdatert: 6. november 2020 kl 09.57

– Mel- og gjærkategorien har økt. Vi har hatt en generell vekst i omsetningen på 50 til 60 prosent sammenlignet med i fjor. Da Norge stengte ned, gikk vi tom for mange av bakevarene, sier butikksjef Kri Sanmuganathan.

Kreative

Det ble solgt gjær for 164 millioner kroner i norske dagligvarebutikker de siste 52 ukene, viser tall fra Nielsen. Det betyr en vekst på 20 prosent, eller 44 millioner kroner, sammenlignet med foregående 52-ukersperiode. Koronakrisen førte til økt etterspørsel etter gjær, og de ansatte i Meny-butikken på Rasta måtte være kreative og finne alternative løsninger.

– Så fort det kom et kolli med gjær, gikk vi tomme. Vi rakk ikke å plassere det i hylla før det forsvant, og måtte iverksette tiltak for at kundene skulle få gjær. Vi fikk tak i fersk gjær fra storhusholdning, pakket den inn selv og solgte det videre til kundene, forteller butikksjefen. – Vi gikk jo litt lei av de samme spørsmålene fra kundene om når vi ville få inn gjær.  

Fra uke 1 til uke 43 fikk fersk gjær en økning på 73 prosent i Meny-butikken. 

God drift i hylla

Sanmuganathan og ass. butikksjef Ingrid Grundt Hansen forteller at det viktigste er å passe på at bakevarehyllen er fylt opp til enhver tid. 

– Under kampanjer gjør vi noe ekstra ut av det. Under koronaen har vi blant annet gitt Matskatter ekstra plass og synlighet. Der har produkter som Den sorte havre, Holli Mølle og Duga gått bra, fastslår Grundt Hansen.

– Det har blitt mye omsetning på kort tid. Vi selger mest fra vanlig hylle så her er det viktig med god drift. Det er nøkkelen, men jo mer plass du gir et produkt, desto mer selger du, tilføyer butikksjefen.

Ved bakevarehyllen har Meny Rasta plassert mersalgsprodukter som muffinsform, slikkepotter, deigskraper og kakenåler.

– Det gir mersalg. Jeg tror baking har kommet for å bli, smiler Kri Sanmuganathan, som har følgende topp fem for bakevarer i omsetning fra uke 1 til uke 43: Melk kondensert 397 g Tørsleffs, Hvete Helkorn 1 kg Møllerens, Lønnesirup økologisk 189 ml Helios, Emmermel Sammalt fin økologisk 1 kg Holli og Speltmel siktet økologisk 1 kg Holli. 

Salgsøkning i Meny

Siden koronaen kom, har Menys melomsetning økt mer nær 50 prosent, mens omsetningen av gjær har steget med hele 70 prosent.

– Det er gledelig å se at alle underkategorier innenfor bakevarer har salgsøkning. Våre Matskatter innenfor mel fikk økt omsetningsvekst, både fordi butikkene løftet frem lokale leverandører, og fordi vi hadde utsolgt-situasjoner grunnet hamstring av mel helt i starten av koronaen. Vi registrerer også en økning i etterspørselen etter frø og kjerner, sier kategoriansvarlig for tørrvare og non food Azra Maksumic.

Saken fortsetter under annonsen

Også Kiwi så en stor vekst i bakevaresalget etter at de strenge tiltakene ble innført i mars.

– Etter at koronaen kom til Norge, fikk vi en stor økning. Fra uke 11 til uke 22 økte gjær med hele 68 prosent, mel og grynvarer med 50 prosent og bakemikser med 35 prosent i volum i forhold til samme periode ifjor, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen. 

Opplever stor interesse

For Rema 1000 har bakevare-kategorien vært relativt stabil i omsetning de siste årene før koronaepidemien meldte seg.

– Etter koronaen har bakevarer fått et kraftig oppsving på litt over 20 prosent. Mel og gjær har økt med over 50 prosent så langt i år. Når koronaepidemien er over, tror vi nok at bakevarer vil falle litt tilbake. At kundene har fått større interesse for hjemmebakst, er likevel svært positivt, så tilbakegangen blir nok ikke like stor som veksten, sier kategorisjef for bakevarer Halvor Eggen. 

Kjøpmannshuset ser at salget fortsatt er på et stabilt høyere nivå enn i tilsvarende periode i fjor, men at det er noe ned etter nedstengningen. 

Saken fortsetter under annonsen

– Hos Spar og Joker vokste tørrgjær med 54 prosent i verdi til og med uke 39 i år. Idun original fersk gjær vokste med 35 prosent i verdi de første 39 ukene, sier informasjonsrådgiver Hanne Evensen.

Dagligvarehandelen har vært i kontakt med Coop som ikke har hatt anledning til å svare.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb