Butikksjef Håkon Linnæs og osteansvarlig Mette Jørgensen på Meny Fornebu er glade for økningen i ostesalget hittil i år.

Firedoblet ostesalget

Publisert: 21. oktober 2020 kl 08.54
Oppdatert: 21. oktober 2020 kl 08.54

– Det har vært stor interesse for oster de siste årene. Økningen i ostesalget er på løsvektoster, og økningen er mer enn butikken og bransjens vekst, sier butikksjef Håkon Linnæs.

Mye av fransk Brie

Ostesalget i norsk dagligvare har det siste året økt med 11,8 prosent sammenlignet med de foregående 52 ukene, viser tall Dagligvarehandelen har fått tilsendt fra Nielsen. 

– Vi har solgt veldig mye fransk Brie. Vi ser at kundene tør å prøve ulike oster, og vi ser helt klart at interessen har økt. Vi har kunder som kommer inn og sier «den har jeg aldri smakt før, så da prøver jeg den», og det syntes jeg er helt fantastisk, sier osteansvarlig Mette Jørgensen, som forteller at de har flere kunder innom som kommer til deres butikk for å kjøpe ost. 

Siden Jørgensen kom til Meny-butikken for fire år siden, har de firedoblet ostesalget på løsvekt.

Foto

I et par år har Meny Fornebu laget Husets ostechips. Her bruker de Norvegia Vellagret og tilsetter krydder, før de setter det i ovnen.

– Når vi nå er i en vekstsituasjon, må vi følge med og tilpasse oss. Jeg har spredt ulike osteeksponeringer rundt omkring i butikken. Vi ser at det selger godt, og i tillegg har vi et stort fokus på Matskatter og lave priser, sier Jørgensen.

– I ostediskene presenterer vi ulike perler. Det kan enten være ost i sesong, nyheter eller ukens ost i Meny. Det er ikke mange kunder som vet at de skal ha ost når de handler, men når de ser eksponeringene, tar de ost med seg, legger Linnæs til.

Kunnskap og engasjement er grunnleggende

– Hva skal til for å lykkes i avdelingen?

– Du må ha en person brenner for ost, og man må bli glad i småprodusentene. Kunnskap og engasjement er helt grunnleggende. Når vi eksponerer oster, tenker jeg mye på presentasjonen og det estetiske. Det er ikke alle ostene som kan håndteres likt, sier Jørgensen.

– Det er viktig at det ser innbydende ut. Det må være forseggjort, og man kan ikke overlate noe til tilfeldighetene. Det er også viktig å ha betjening i avdelingen. Butikkene må ha et aktivt selgende miljø, og det bør være noen som kan hjelpe kundene, tilføyer butikksjefen.

– Det er ikke alle som har mye kunnskap om ost, og terskelen for å spørre om hjelp kan være høy. Da må vi se kundene og spørre, sier han.

Foto

På flere steder i Meny-butikken har de slike eksponeringer. Butikksjef Håkon Linnæs forteller at de selger bra fra disse.

Inspirasjon fra Instagram

Saken fortsetter under annonsen

Meny Fornebu er også aktiv på Instagram med kontoen «osteavdeling_meny_fornebu».

– Jeg får en del inspirasjon fra Instagram, og det er der nyhetene kommer først. Med vår Instagram-konto ser vi at vi tiltrekker oss kunder som kanskje ikke er lokale, men regionale kunder, sier butikksjefen. 

– Noe spennende som skjer med avdelingen fremover?

– Vi må tilpasse spacing og gulvplaner, og vi må gjøre endringer siden salget forsetter å øke. Nå gjør vi om og ostedisken skal bli enda lenger. Den er nesten helt uendret siden 2014, men om et par uker blir den større. Så nå må vi endre hele kjøleavdelingen for å få plass til flere oster, sier Håkon Linnæs. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb