Tyvene ble fanget av overvåkingskameraet mens de forsynte seg med tobakk i en Kiwi-butikk. Foto: Overvåkningsbilder

Tyveribølge

Har du sikret butikken din godt nok?

Publisert: 25. mai 2020 kl 08.54
Oppdatert: 25. mai 2020 kl 08.56

– Hittil har det vært rundt 30 innbrudd i dagligvarebutikker og bensinstasjoner hvor det har blitt stjålet tobakksvarer. Vi har gått til pågripelse av noen av dem som har holdt på med dette, men ser likevel grunn til å advare dagligvarehandelen. Vi oppfordrer til å gå igjennom hvordan tobakksautomatene er sikret, sier politiinspektør Jan Kevin Brunvoll i Øst politidistrikt.

Avsides til

I et Facebook-innlegg skriver Øst politidistrikt at innbruddene stort sett skjer mellom klokken 00.00 og 05.00. Butikkene og bensinstasjonene tyvene slår til mot, ligger gjerne avsides til.

– Det vi ser er at det har vært lett å komme seg til tobakksautomatene med et brekkjern. Rutinene kunne vært bedre flere steder. For eksempel har vi sett at tobakksboksene ved kasseapparatet er låst, mens nøkkelen står i låsen. Det er rett og slett slurv. Butikkene bør gjennomgå sikkerhetsopplegget sitt, anbefaler Brunvoll.

– Har du noen tips til hvordan butikken bør sikres?

– Først og fremst må butikkene ha gode låserutiner. Nøkler som går til skap, bør oppbevares på en forsvarlig måte. Vurder hvordan tobakksautomatene står i forhold til utgangen og at butikken har tilstrekkelig sikring ved hovedinngangen. Vurder låsesystemet og hvor solid bakdøren og personalinngangsdøren er, tipser politiinspektøren, som mener at flere butikker har vært for dårlig sikret. 

Bildeoverføring

Sikkerhetssjef Andreas Wormdahl i Kiwi synes det er bra at politiet kommer med en oppfordring til dagligvarebutikker.

– Vi er enige i at det er viktig med god sikkerhetsstruktur. Jo bedre sikkerhetstiltak man har, desto færre innbruddsforsøk vil man oppleve. Kiwi er fornøyde med politiets oppklaring, sier Wormdahl. 

Sikkerhetssjefen forteller at de har en løpende utveksling internt når det gjelder sikkerhet. 

– Vi jobber aktivt med dette. I Kiwi har vi bildeoverføring som er koblet opp mot alarmen. Idet alarmen utløses, sendes det bilder automatisk til Nokas som kan se at det foregår et innbrudd. Dette gjør at politiet får korrekt informasjon.  

Spørsmål du bør stille

I Facebook-innlegget kommer politiet med tips til noen spørsmål du bør stille i egen virksomhet:

  • Hva slags type sikkerhet kjøper du og hvor opptatt er du av å få en helhetlig sikkerhetsløsning (alarmer, rullegardiner, verdioppbevaringsenheter etc.)? Har du systemer for varsling, bevissikring i form av kamerabilder, forsinke innbruddstyven ved manuelle tiltak? GPS-sporing blant attraktive varer kan være en rimelig investering.
     
  • Søker du råd internt i bransjen eller hos andre i forbindelse med etablering av sikkerhetsutstyr?
     
  • Hvor strategisk er plasseringen av kameraer i din butikk og hvilke rutiner har du for service og sjekk av kameraene? 
     
  • Hvilke rutiner har du med alarmsystemer - koder og auto påslag?
     
  • Politiet erfarer at lysforhold i og rundt butikken er viktig for å hindre ulike former for lovbrudd. Er det noe dere har tatt hensyn til?
     
  • Hvordan er de interne rutinene for oppbevaring av større verdier/attraktivt tyvegods? Har dere sonesikring? 
     
  • Innsidetrusler – personellsikkerhet – er en økende trussel. Foretar du bakgrunnssjekk, vurderer du verdiene i din bedrift? (Sør-Øst politidistrikt har nylig etterforsket tobakkstyverier der verdier for opp mot 1 mill. kroner er borttatt).
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb