Smittevern: Det nye håndtaket har fått navnet Fortum Vipu (Virus Prevention Unit).

Nytt grep mot korona

Publisert: 9. september 2020 kl 07.46
Oppdatert: 9. september 2020 kl 07.46

Fortum er mest kjent for å levere energiløsninger, men er også involvert på andre fronter i det grønne skiftet. Et datterslskap i Finland, Fortum Circo, jobber med plastgjenvinning, og her snudde de seg fort da koronapandemien inntok Norden.

På rekordtid utviklet selskapet et håndtak i resirkulert plast for kjøleskap i butikk, der man kan bruke underarmen i stedet for hånden for å åpne døren.

Samarbeid

– Ettersom Fortum Circo først og fremst skal være en underleverandør til industrien, og ikke en produksjonsbedrift, har vi inngått et samarbeid med Fiskars om produksjonen, opplyser merkevaresjef Jussi Mälkiä i Fortum på telefon fra Finland.

Avtalen Fortum har inngått med Fiskars, innebærer at det er sistnevnte som står for både produksjon og salg av produktene, mens Fortum bidrar med råmateriale og markedsføring.

Nyvinningen ble lansert allerede 20. april, bare en drøy måned etter at Finland gjorde som Norge og i praksis stengte grensene. De 3D-trykte håndtakene ble sendt til testing i S-Gruppens (les: Coop, red. anm.) dagligvarebutikker i Helsinki, der de fikk god mottagelse av både kunder og ansatte. Og nyheten spredte seg raskt.

Ettertraktet

– Vi fikk enorm respons, det kom henvendelser fra hele verden. Ikke bare fra handelen, men også fra produsenter av kjøleskap til butikker, forteller Mälkiä.

– Vi var ikke forberedt på den mottagelsen, men Fiskars har snudd seg raskt. Vi kom i gang med masseproduksjon for en måneds tid siden.

En utfordring har imidlertid vært at mange kjeder har spesielle ønsker for hvordan håndtakene skal se ut, for å passe deres respektive profiler.

– Det er så mange ulike standarder, håndtakene må tilpasses ulike formål, men det har løst seg, sier merkevaresjefen, som er stolt over å ha vært så raskt ute med en helt ny løsning.

Minimal hudkontakt

Fortum Vipu, som håndtaket heter, er laget av gjenvunnet plast fra finske husholdninger, og gjør det altså enkelt å åpne dører med armen slik at man kan minimere berøringen av håndtakene med håndflater og fingre.

Håndtaket gir dermed plastavfall nytt liv, samtidig som det beskytter mot smitte av koronaviruset.

Saken fortsetter under annonsen

Jussi Mälkiä kan ikke svare på når de første håndtakene eventuelt dukker opp i norske dagligvarebutikker – det er opp til de norske kjedene.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb