Etter planen vil nasjonalt ID-kort komme 30. november. Foto: Terje Pedersen, NTB // Politiet

Snart kommer nye ID-kort: Setter spørsmåls­tegn ved prisen

Publisert: 25. november 2020 kl 09.36
Oppdatert: 25. november 2020 kl 09.36

I 2007 foreslo Justisdepartementet å innføre et frivillig nasjonalt ID-kort for alle med fast bopel i Norge. Opprinnelig var planen at ID-kortene skulle lanseres i 2013.

– Forsinkelsene skyldes blant annet for dårlig planlegning, og at leverandøren hadde problemer med å levere saksbehandlingsløsningen som var bestilt, sier Kjetil Havn, programleder for nye pass og ID-kort i politiet.

Brukes som legitimasjon

Han forteller at nasjonalt ID-kort etter planen vil komme 30. november. 

– Men vi kan ikke utelukke at koronapandemien kan påvirke lanseringstidspunktet. Det kommer vi i så fall tilbake til. 

Det er to varianter av det nasjonale ID-kortet. Ett med reiserett og ett uten reiserett. 

– Nasjonalt ID-kort med reiserett kan brukes som legitimasjon, og som et reisedokument når du skal reise til EØS-landene og Sveits. Dette kortet har rød ledetekst. Nasjonalt ID-kort uten reiserett kan kun brukes som legitimasjon. Personer som av ulike grunner ikke får utstedt pass, kan heller ikke få utstedt ID-kort med reiserett. De kan da søke om ID-kort uten reiserett. Dette kortet har grønn ledetekst, forklarer Havn.

Skal forebygge kriminalitet

For de som ikke har førerkort eller bankkort med bilde, har det omtrent bare vært passet som fungerer som identifikasjon ved for eksempel kjøp av alkohol i butikkene. Det nasjonale ID-kortet er like sikkert som passet, men har samme størrelse som et bankkort, og vil dermed være lettere å ha med seg enn et pass.

– Sikker utstedelse av pass og nasjonalt ID-kort er viktig for å nå målet om at en person kun skal ha én identitet i Norge. Dette er et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak, og bidrar til å forebygge ID-misbruk og annen alvorlig kriminalitet som arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og terror. Det er foreløpig bare norske statsborgere som kan søke om ID-kort.

Bekymret

Prisen på de nye ID-kortene er 570 kroner for voksne og 342 kroner for barn. Det bekymrer daglig leder for Handelens Ølsalgsråd, Ingvill Størksen.

– Vi har ventet lenge på ID-kortene. De har blitt forsinket i mange år så vi håper de snart blir tilgjengelige, sier Størksen, som setter spørsmåltegn ved prisen på de nye ID-kortene. 

– Prisen er på 570 kroner, og for 18-åringer blir det veldig mye penger. Vi har hatt samtaler med politiet om dette tidligere, og håper at prisen på kortene blir betydelig lavere for aldergruppen fra 18 til 25 år, sier Størksen, og fortsetter:

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg kjenner ikke til banker som tilbyr bilde på kortet i dag, og det er ikke alle 18-åringer som tar lappen på bursdagen sin. Da er det tungvint å gå rundt med passet, og det blir også større konsekvenser av å miste det enn ID-kortet.

– Frivillig å søke

– Har dere tall på hvor mange ungdommer som bruker pass som legitimasjon i butikken?

– Nei, det har vi ikke, men de nye ID-kortene er betydelig enklere å ha med seg enn et pass. Derfor er de nye kortene viktige, understreker Størksen. 

Ifølge Havn er gebyret basert på statens retningslinjer for gebyrfinansiering. 

– Det er frivillig å søke om et nasjonalt ID-kort. Det innebærer at gebyret skal dekke kostnadene politiet har med å levere tjenesten. Søknadsgebyret er det samme som for pass, fordi kravene til utstedelse er de samme.

– Tror dere ungdommer er villige til å betale for de nye ID-kortene? 

Saken fortsetter under annonsen

– Det er frivillig å søke om et nasjonalt ID-kort. Vi vet mer om hvor mange som ønsker å søke om dette etter lanseringen.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb