Sunnere matvalg: I samarbeid med Norgesgruppen har Samira Lekhal og organisasjonen Greenudge gjort flere store evalueringer for å se på hvordan oppsettet i dagligvarebutikkene og fremstillingen av produktene kan være viktige virkemidler for å fremme sunnere matvalg. Foto: Kiwi

Stor makt i vareplassering

Publisert: 8. desember 2020 kl 15.41
Oppdatert: 8. desember 2020 kl 15.41

I samarbeid med Norgesgruppen har Samira Lekhal og organisasjonen Greenudge forsket på helsefremmende virkemidler i dagligvarebutikkene.

– Vi etablerte vårt samarbeid i 2017 og har gjort flere store evalueringer for å se på hvordan oppsettet i dagligvarebutikkene og fremstillingen av produktene kan være viktige virkemidler for å fremme sunnere matvalg, sier overlege Samira Lekhal, som er grunnlegger og prosjektleder i Greenudge.

Må være med

Ifølge Lekhal styres forbrukeren i stor grad av ubevisste valg. Kundene kjøper ofte det de ser først. Hun forteller at det er helt avgjørende at handelsstanden er med for at en stor andel av befolkningen skal spise og drikke sunnere. 

– Når butikkene gjør endringer i omgivelsene, påvirker det forbrukeren til å velge annerledes. Plassering, pris, porsjonering og merking er effektive virkemidler. Sammen med Norgesgruppen har vi evaluert bruken av virkemidlene på store varegrupper. Vi har sett på hvordan oppsettet i butikk påvirker volumsalget av frukt og grønt, hvordan oppsettet av butikk og endring av produktsammensetting påvirker volumsalg av sukker, og hvordan de samme virkemidlene påvirker volumsalget av mettet fett. 

Foto

Virkemidler: Ifølge overlege Samira Lekhal, som er grunnlegger og prosjektleder i Greenudge, er virkemidler som plassering, pris, porsjonering og merking effektive 

virkemidler.

Mer frukt og grønt

I perioden 2015 til 2019 har kjedene i Norgesgruppen jobbet systematisk med endringer i butikkforming og optimal plassering av frukt, grønt og sukkerfri brus. 

– Alle Norgesgruppens butikker bygget om slik at frukt- og grøntavdelingen kom først i handlerunden. De har også arbeidet mye med økt produktutvalg og produktforbedring, som for eksempel mer av ferdigvaskede salater og større utvalg av produkter som tomater, avokado og mange flere grønnsaker, sier Lekhal. I utvalget var det 25 prosent økning totalt for grønnsaker. I perioden 2015 til 2019 har det vært en samlet volumvekst på 14,7 prosent i Norgesgruppen totalt.

– I områder med gjennomsnittlig lavest utdannelse økte salget av frukt og grønt med 22 prosent, mot 16 prosent i de tre fylkene med høyest utdannelsesnivå, forteller eksperten på overvekt og livstilssykdommer. 

– Sukker er en kjempeutfordring, og den største kilden til sukker i vårt kosthold er søte drikker, sjokolade og godteri. Butikkene i Norgesgruppen endret plasseringen av brusen slik at den sukkerfrie brusen fikk den absolutt beste plasseringen; i gripehøyde og først i brushyllen. Totalt sett økte volumsalget av brus uten sukker med 12 prosent, mens volumsalget med brus med sukker sank med 6 prosent. I tillegg kuttet Kiwi prisen på sukkerfri brus. Andelen sukkerfri etter priskuttet til Kiwi gikk fra 53 prosent til 59 prosent.

Foto

Velge sunnere: Fagsjef for sunnhet og ernæring Aina Marie Lien i Norgesgruppen forteller at deres mål er at det skal være enklere å velge sunnere for kundene.

– Enklere å velge sunnere

Et av Norgesgruppens bærekraftområder er sunnhet og folkehelse. De har satt tydelige mål for arbeidet basert på kostrådene fra myndighetene.

– Målet er at det skal være enklere å velge sunnere for kundene. Vi satte klare mål i 2014, og i 2016 styrket vi dette arbeidet, sier fagsjef for sunnhet og ernæring Aina Marie Lien i Norgesgruppen. Det skjedde gjennom et forskningssamarbeid med eksterne som kan bidra med evaluering av arbeidet de har gjort og dokumentere betydningen av tiltakene.

Økning i salg

Saken fortsetter under annonsen

I Meny ser de at plassering i butikk kan være med å påvirke hva kundene putter i handlekurvene sine.

– I inngangspartiet har vi derfor en stor frukt- og grøntavdeling med egen salatbar og snacksløsninger med frukt, grønt og bær. Vi har viet stor plass til bemannet fiskedisk og jobber for å gjøre fisk spennende, men samtidig enkelt for kundene, sier Mari Kristine Kasbo, ansvarlig for sunnhet i Meny. De gir vannprodukter og sukkerfri brus god og synlig plassering i butikk og har valgt å flytte reolene for sjokolade og søtsaker lenger bak, og heller ha velvære-avdelingen foran kassene.

– Om lag 100 av våre butikker har vært gjennom denne omleggingen, og de resterende skal bygges om de nærmeste årene. Vi håper omleggingen bidrar til å redusere impulskjøp av søtsaker, og gjøre hverdagshandelen enklere for småbarnsfamilier, sier Kaasbo.

– Hva slags resultater har dere hatt?

– Året i år er spesielt på grunn av korona, og derfor er ikke tallene for i år relevante. Men i en innledende fase gjorde vi en testpilot i noen utvalgte butikker, med flytting av velvære nær kassene og sjokolade- og søtsak-reolene lenger bak. Testen viste en økning i salg av velværeprodukter på 10 prosent sammenliknet med øvrige butikker og en liten nedgang i salg av sjokolade og søtsaker, sier Kasbo.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb