Nytt: Slik ser strekkoden ut på enkelte av Norfersks produkter.

Datovarslingssystemet i Norgesgruppen:

– Systemet har fungert bra

Publisert: 17. mars 2020 kl 09.16
Oppdatert: 23. mars 2020 kl 15.28

– Strekkoden scanner som de skal, og data på datoen leses videre i systemet. Vi jobber fortsatt med å få til noe av funksjonaliteten, slik som varsling i kasse på tilbaketrekking. For tiden er det 12 varelinjer fra Norfersk som er med databar, sier leder for driftsstøtte Unni Skjønhaug i Meny.

Hindre matsvinn

Målet med datovarslingssystemet er å hindre matsvinn og hjelpe butikken med å varsle om at de har varer som er i ferd med å gå ut på dato. Strekkoden er mye lenger enn normalt og inneholder varenummer, dato, vekt i gram på vektvarer og partinummer. Da Norgesgruppen for første gang testet dette, var det kun ett produkt fra Norfersk som ville ha dato i strekkoden. 

– Vi har fått positive tilbakemeldinger, men den store effekten får vi først når vi har flere varer på databar. Det er først da effekten blir skikkelig synlig. Siden det er så få produkter og såpass kort tid sidene løsningen kom på, har vi ikke sett konkret på svinntall enda, sier Skjønhaug.

– Vi jobber med å få databar på flere produkter fra Norfersk. For tiden har vi det kun på varer med fast-vekt, for eksempel 400 gram kjøttdeig, og arbeider med å få det på varer som har variabel vekt. Her må kassesystemet programmeres om til å klare å lese koden, siden vekten ikke er fast. Dette er noe som høres enkelt ut, men som tar tid å løse ettersom dataavdelingen må inn og programmere om.

– Få flere slike strekkoder

ACT Logimark, som leverer utstyr og software for merking, sporing og kontroll av produkter og emballasje, tror GS1 Databar-kode og QR-kode for merking av holdbarhetsdato og nyttig forbrukerinformasjon er fremtiden. 

– Vi tror vi vil se mer av denne typen strekkoder på produkter. QR-koden er noe de fleste har fått et forhold til de siste årene, og det er naturlig å bygge videre på den, sier salgssjef Espen Øverbø i ACT Logimark. 

Markedssjef Anne Tove Håveødegård tror også flere i bransjen jobber for å klargjøre nye strekkoder.

– Rent praktisk er det produsentene som må ta i bruk kodene, og merke produktene sine med dem. De må se nytten av en slik strekkode. Vi er ikke der i dag, men kundene er nysgjerrige og vil vite mer om det. Når butikkjedene ser verdien kodene kan ha for dem, og hvordan de kan forenkle prosesser i butikkleddet, vil de antagelig bli viktige bidragsytere for å innføre dette som en merkestandard, sier Håveødegård.

– Butikkene kan både spare penger, tid og svinn. En slik GS1-kode gjøre at butikkene kan ha automatisk nedprising i kassene eller stenge produktet for salg hvis siste forbruksdag har utløpt.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb