Fokus på ølsuksess: – Du må lære deg kundegruppen
– Øl-veksten er preget av koronapandemien i form av at vi koser oss mer hjemme, sier Lie Alvær.
Hos Extra Nyborg i Bergen er det Hansa som dominerer ølsalget i butikken.
– Kundene er svært lojale til merket. Jeg tror de har funnet ut at dagligvarehandelen er et reelt alternativ for å finne kvalitetsøl. Under pandemien ser vi at kundene tør å prøve andre typer øl, og øl som gjerne er litt dyrere per liter, som for eksempel spesialøl.
Ifølge Extra-butikksjefen er øl-varegruppen en av de mest lønnsomme kategoriene i butikken. Han mener varegruppen bør ha høy prioritet.
– I alle Extra-butikker har vi en person som heter «nøkkelperson drikke». Dette er for å sikre at vi har god kvalitet i avdelingen. Drikkeavdelingen har et stort potensial, og vi arbeider hardt hver dag for at kundene skal bli møtt av en velfylt drikkevareavdeling, sier Lie Alvær.
– Tilfredsstillende varetrykk
Han sier nøkkelpersonen i avdelingen må ta eierskap til kategorien, hvordan den skal driftes, se potensialet og øke salget i avdelingen.
– Hvordan bør øl-varegruppen se ut i deres butikk?
– Det største salget er inn mot helgen, og da bør avdelingen være godt trukket frem i hele åpningstiden. Det er også viktig at det er tilfredsstillende varetrykk. Det er svært viktig med gode varepåfyllingsrutiner, og det er viktig at den jevnlig blir ryddet. Avdelingen er veldig impulsiv, sier Extra-butikksjefen.
Aleksander Lie Alvær ser at flere kunder handler øl i ukedagene.
– Det er enormt store volumer som går i handlekurvene til kundene på fredager og lørdager, men vi ser at ukessalget på øl også har økt. Når det går mot sommeren, er det flere kunder som tar seg en øl til middagen i ukedagene. Vår erfaring ut fra salgstallene er at det har blitt mer vanlig å ta seg en øl til middagen.
Tips: Undersøk datoen
Lie Alvær synes øl er en krevende varegruppe, fordi de ikke har lov til å markedsføre den.
– Vi passer på at varegruppen ser presentabel ut og at prisene er på plass. Vi fokuserer på hva vi kan gjøre for å få suksess. Våre kunder synes det er viktig med sesong, lokale produkter og trender. Det er veldig viktig for butikken å lære seg kundegruppen sin og finne ut hva som er mest aktuelt for kundene. Dette er krevende, men du må studere salgstallene og finne ut om du kan øke salget mer, råder Lie Alvær.
Et annet tips fra Extra-butikksjefen er å datosjekke produktene.
– Det er veldig lett å tenke at øl har en lang holdbarhet. Når man har stor bredde i sortimentet, er det ikke alt som selges like bra. Da er det viktig å jevnlig undersøke datoene på produktene. Kundene vil ikke handle i en butikk der de får utgåtte varer.
– Viktig at hyller og kjølere er fulle
Meny ønsker å være en «øldestinasjon» der kundene kan finne de fleste øl-stiler.
– Meny skal være kjeden med det største og beste sortimentet på øl. Det er viktig at hyller og kjølere er fulle, sier Steinar Lauritsen, som er kategoriansvarlig for drikke i Meny.
I Coop arbeider de kontinuerlig med å forstå kundens behov innen segmenter, smakspreferanse, emballasjetyper, spaceuttrykk og regionsforskjeller.
– Ved å sette kunden først, bør kunden finne den varen de ønsker innenfor de ulike segmentene i den regionen kunden handler i. Ute i butikk har de butikkansatte fokus på varegruppen og det er den aller viktigste jobben vi legger til rette for, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop.
I Kiwi forsøker de også å treffe kunden og preferanser på best mulig måte.
– Vi må følge myndighetenes retningslinjer. Det betyr at vi må samle kategorien ett sted i butikken, og følge de lukningsvedtekter som gjelder. En stor del av Kiwis ølsortiment er samlet i en kjøler. Det er et differensiert sortiment som varierer fra region til region. Øl er en varegruppe hvor vi har mange lokale produkter, da kategorien kan være mye knyttet opp mot følelser og lokal tilhørighet, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen i Kiwi.